Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Καρέ-καρέ περιγράφεται στη δικογραφία που συντάχθηκε για την υπόθεση η δράση ενός εκ των μεγαλύτερων κυκλωμάτων διακίνησης κάνναβης που εξαρθρώθηκε πριν από μερικές ημέρες από τη Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, η δράση των μελών της ομάδας ήταν τόσο διευρημένη και καλά οργανωμένη που το προσδωκόμενο κέρδος από τις δραστηριότητές της εκτιμάται ότι θα προσέγγιζε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η εγκληματική ομάδα είχε εγκαταστήσει σε βίλες της Αττικής σύγχρονα εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης που είναι εξελιγμένη ποιοτικά και διατίθεται σε υψηλές τιμές. Τα εργαστήρια είχαν «στηθεί» σε πολυτελείς οικίες στην Εκάλη, στον Διόνυσο, στη Δροσιά, στο Πόρτο Ράφτη, στην Πέραμο και στο Μαρκόπουλο Αττικής και σε αυτά «μεγάλωναν» κοντά στα 3.000 δένδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά, η αξία ενός κιλού της συγκεκριμένης κατεργασμένης κάνναβης ανέρχεται σε 5.000 έως 8.000 ευρώ, ενώ το ένα γραμμάριο κρυσταλλικής κάνναβης σε πάγο πωλείται γύρω στα 100 ευρώ, με τη Δίωξη να υπολογίζει ότι το κύκλωμα παρήγαγε 20 με 30 κιλά κάνναβη την ημέρα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής εννέα άνδρες, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες και οι τέσσερις υπήκοοι Βιετνάμ, Τσεχίας και Ολλανδίας.

Το modus operandi

Η αντίστοφη μέτρηση για τον εντοπίσμο και τη σύλληψη των μελών της ομάδας ξεκίνησε όταν στα γραφεία της Δίωξης Ναρκωτικών έφθασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για έναν Έλληνα ο οποίος διακινεί μεγάλες ποσότητες κάνναβης στα βόρεια Προάστια.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης είναι ο Γ.Γ. ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία και το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση πελατών, με την ανεύρεση κατάλληλου εξοπλισμού για τις υδροπονικές εγκαταστάσεις αλλά και με την συγκέντρωση των εσόδων από τις πωλήσεις της κάνναβης και την κατανομή τους στα υπόλοιπα μέλη.

Άμεσος συνεργάτης του Γ.Γ. ήταν ο Βιετναμέζος D.H. γνωστός ως ο «γεωπόνος», ο οποίος είχε τον ρόλο να μεταφέρει τα «χόρτα» στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που του υποδείκνυε ο Γ.Γ., ενώ είχε αναλάβει και την επίβλεψη της λειτουργίας των εργαστηρίων για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών, τη συγκομιδή και την αποξήρανση αυτών.

Κάτω από τον Βιετναμέζο στην «διοικητική πυραμίδα» της οργάνωσης βρίσκονταν οι Ν. Τ., Ν.Τ., D.C., B.G., N.S., K.J. και A.K. Οι πρώτοι έξι από αυτούς είχαν αναλάβει την επίβλεψη των χώρων παραγωγής ανά περιοχή, ενώ ο τελευταίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση πελατών και τη διαμεσολάβηση για την περαιτέρω διακίνηση.

Τα συνθηματικά και οι διάλογοι 

Ευφάνταστες ήταν οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας όταν αναφέρονταν στην πραμάτεια τους. Λέξεις όπως games, ντέμο, χαλιά και.. εκτυπωτές χρησιμοποιούνταν για να προσδιορίσουν την ποσότητα αλλά και το είδος της κάνναβης που επιθυμούσε ο πελάτης, ενώ όταν επρόκειτο να αναφερθούν σε χρήματα χρησιμοποιούσαν τη λέξη «χαρτιά».

Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος στον οποίο ο Γ.Γ. μιλά με κάποιον πελάτη ή συνεργάτη του (Α).

Γ.Γ: Έλα.
Α: Έλα τόσο λίγο;
Γ.Γ: Ναι αυτά θα σου δώσουν μόνο ναι.
Α: (ακατάληπτο) μόνο μια φορά ρε.
Γ.Γ: Ναι δεν έχει τόσο.
Α: Ok θέλω μία φορά.
Γ.Γ: Τώρα δεν θα μιλήσω τώρα, αυτά.
Α: Εντάξει.
Γ.Γ: Παρακαλώ.
Α: Και πότε μπορούμε;
Α: Θα σου πως εγώ, τώρα δεν θα σου πω.
Α: Ok εντάξει.
Γ.Γ: Γεια.

Στη παρακάτω συνομιλία ο Γ.Γ. μιλά με άγνωστο άτομο (Α) και αναφέρεται σε… εκτυπωτές.

Γ.Γ: Μου ήρθε ο άλλος σήμερα.
Α: Κατάλαβα, εντάξει ξεμπερδέψατε;
Γ.Γ: Ναι του έβαλα δέκα εκτυπωτές, αυτός μου είπε θέλω και άλλα, ε του λέω συγγνώμη δεν μπορώ να σου γεμίσω όλο τον χώρο εξοπλισμό.

Το βενζινάδικο και φίλος με τα άσπρα μαλλιά

Στην εν λόγω καταγραφή της ΕΛ.ΑΣ., ο Γ.Γ. μιλά με άγνωστο άτομο (Α) και του κανονίζει συνάντηση με έναν συνεργάτη του σε ένα βενζινάδικο.

Γ.Γ: Ναι.
Α: Έλα.
Γ.Γ: Είσαι εκεί;
Α: Ναι τώρα είμαι Vodafone κατάστημα.
Γ.Γ: Vodafone κατάστημα;
Α: Ναι λίγο κοντά στα πενήντα μέτρα.
Γ.Γ: Ναι είναι σε μία τράπεζα.
Α: Ναι απέναντι έχει βενζινάδικο πιο πέρα πενήντα μέτρα είναι.
Γ.Γ: Ok εσύ θα κάτσεις στο βενζινάδικο απ’ έξω θα περάσει ένας φίλος μου με άσπρα μαλλιά με γκρι μαλλιά θα πας μαζί του λίγο πιο πέρα εντάξει;
Α: Στο βενζινάδικο περιμένω;
Γ.Γ: Ναι στο βενζινάδικο απ’ έξω.

Στη συνέχεια ο Γ.Γ. τηλεφωνεί σε συνεργάτη του (Α) και κάνει λόγο για την παραπάνω συνάντηση.

Α: Έλα.
Γ.Γ: Έλα αυτός στο βενζινάδικο απ’ έξω του είπα να κάτσει.
Α: Έγινε εγώ ανεβαίνω με σκούτερ έλα γεια.
Γ.Γ: Γεια.

Τελικά, όπως φαίνεται από τις καταγραφές η συνάντηση έγινε και ο συνεργάτης του Γ.Γ. τηλεφωνεί και πάλι στο «αφεντικό» και μιλούν για μία παραγγελία στην οποία ο αγοραστής εμφανίζεται να θέλει περισσότερο… προϊόν.

Α: Έλα.
Γ.Γ: Έλα. Του εξήγησα από την αρχή το μέγιστο που μπορώ να κάνω δεν μπορώ να σου γεμίσω των χώρο εξοπλισμό πρέπει να στήσεις, να πορευθείς από μόνος σου, εγώ το μόνο που μπορώ να σου δώσω πολύ καλά πράγματα και πάλι με δέκα θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος και με παίρνει τηλέφωνο για παράπονα κιόλας, μου λέει μόνο αυτό; Τον έχεις λίγο καλομαθημένο να ξέρεις.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης

Άλλο ένα ζήτημα που, όπως προκύπει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να απασχολούσε την ομάδα ήταν η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και οι επενδύσεις γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθεί σχετικός διάλογος μεταξύ των δύο παραπάνω συνομιλητών.

Α: Δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε;
Γ.Γ: Όχι τι νομικά εννοείς; Ναι στη Βουλή και τέτοια ε δεν το έχω πολυκαταλάβει, δεν το έχω εμπεδώσει.
Α: Ψηφίστηκε.
Γ.Γ: Ναι ψηφίστηκε το…
Α: επαγγελματική καλλιέργεια και μεταποίηση.
Γ.Γ: Ναι.
Α: Τέσσερα στρώματα και πάνω κανονικά όλα ίσωμα.
Γ.Γ: Ναι απλώς δεν ξέρω που απευθύνονται όλοι αυτοί οι τέτοιοι ας πούμε.
Α: Απευθύνονται σε πολλά φράγκα δεν είναι χαβαλές και δεν έχουν βγάλει ακόμα ακριβώς φωτογραφίες αλλά είναι όπως τις βλέπω είναι για πεντακόσια χιλιάρικα και πάνω.
Γ.Γ: Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον.
Α: Για κοίτα.

Λίγο αργότερα η κουβέντα φτάνει και πάλι στους πελάτες.

Γ.Γ: Και του άλλου αν τον δεις πες του να μην είναι τόσο απαιτητικός, είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω, να νιώθει και τυχερός κιόλας.
Α: Εντάξει.
Γ.Γ: Να νιώθει τυχερός μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να φέρει ο ίδιος, να νιώθει τυχερός που έφαγε καλή περιποίηση δεν ξέρει καν τι έχει στα χέρια του.
Α: Δεν μπορώ να τον καταλάβω.
Γ.Γ: Όπως τα ίδια και καλύτερη περιποίηση έφαγε και ο ψηλός.
Α: Ναι.

Στην παρακάτω συνομιλία, ο Γ.Γ. μιλά με άγνωστο άτομο, ίσως πελάτη, και τον ενημερώνει ότι θα μπορέσει να καλύψει την παραγγελία (10 χαλιά) λόγω έλλειψης.

Α: Να σου πω αύριο θα είμαι Αθήνα, θα τα πούμε;
Γ.Γ: Ναι, απλώς ήθελα να σε ενημερώσω ήταν τώρα περίεργες οι μέρες. Ε δεν θα έχω δέκα χαλιά θα έχω τα πέντε εκεί.
Α: Αλήθεια;
Γ.Γ: Ναι ναι και εμένα μου (ακατάληπτο).
Α: Δεν έχεις τα έξω δηλαδή;
Γ.Γ: Ε;
Α: Δεν έχεις το χαλί που θέλω;
Γ.Γ: Ε ούτε, δεν, είναι, δέκα χαλιά και ήταν να σου δώσω δέκα χαλιά αλλά πέντε μόνο κατάφερα να κρατήσω.
Α: Σώπα ρε.
Γ.Γ: Ναι.
Α: Πω και τους έχω έτοιμους.
Γ.Γ: Τι να σου πω δεν ξέρω (ακατάληπτο) παραπροχθές αλλά δεν είχα χρόνο να σε πάρω.
Α: Πω γαμώτο, ούτε σε δέκα μέρες δηλαδή μετά;
Γ.Γ: Ε ναι αλλά πρέπει να σου τα πω από κοντά αυτά δηλαδή δεν πρόκειται να σου πω κάτι από εδώ.
Α: Καλώς καλό απόγευμα θα τα πούμε.
Γ.Γ: Απλώς αυτό για, έχω απόψε θα ερχόσουν να πάρεις δέκα χαλιά, αυτό ήξερα όχι;
Α: Δύο ναι δύο. Ήταν το δικό μου χαλί που παίρνω κάθε τέτοιο και ένα μπροστά που θέλω να πλύνω.
Γ.Γ: Ναι γάμησε τα.
Α: Καλά εντάξει θα δούμε, να πάρω λιγότερο και να περιμένω έναν μήνατι να κάνουμε;
Γ.Γ: Ίσως λιγότερο κάτσε να τα μετρήσω.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης