Είκοσι πέντε χρόνια πριν, ένα ζευγάρι ιστορικών τροπικών θυελλών, δημιούργησαν ίσως την πιο θεαματική καταιγίδα στην ιστορία, που ονομάστηκε «η Τέλεια Καταιγίδα».

Όλα ξεκίνησαν με μια… καιρική βόμβα που ονομαζόταν «Halloween Storm» και η οποία έλαβε γιγαντιαίες διαστάσεις, με την έλευση ενός ψυχρού μετώπου από τις ακτές του Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από το ισχυρό αυτό ψυχρό μέτωπο που σάρωνε τις ανατολικές ακτές του Καναδά, σε μια περιοχή χαμηλής πίεσης που αναπτύχθηκε στις 28 του Οκτώβρη 1991 ανατολικά της Nova Scotia, επήλθε γρήγορα εντατικοποίηση του φαινομένου και την επόμενη ημέρα, όσο μεγαλύτερη γινόταν η κλίση της πίεσης, τόσο πιο έντονος ήταν ο άνεμος.

Στις 29 Οκτωβρίου, κοντά στη Nova Scotia, η «Halloween Storm» άρχισε να απορροφά τον τυφώνα Γκρέις, αποκτώντας μία τόσο «τονωτική ένεση» ενέργειας, που δημιούργησε την «Τέλεια Καταιγίδα».

Η ανάλυση της επιφάνειας στο κέντρο του κυκλώνα στις 30 Οκτωβρίου, 1991 προκαλούσε… τρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια σύσφιξη ισχυρής πίεσης μεταξύ του ώριμου συστήματος καταιγίδας (με επιφανειακή πίεση των περίπου 972 millibars) και μιας εξίσου υψηλής πίεσης που απλωνόταν από την Καρολίνα προς το βορρά και τον ανατολικό Καναδά, δημιουργούσε ένα πανίσχυρο τροπικό σύστημα που έφτασε σε ένταση στο αποκορύφωμά του, αυτή την ημέρα, σε όλη την ακτογραμμή της Νέας Αγγλίας, ακτής κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που έκανε την καταιγίδα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής «τέλεια», όπως περιγράφεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ήταν μια όντως τέλεια συσχέτιση παραγοντικών δυνάμεων, στην επιφάνεια της θάλασσας -με όρους μετεωρολογίας- με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πραγματικά πολύ δυνατού τροπικού συστήματος, που σήκωνε κύματα τα οποία έφταναν σε ύψος τα 30 με 35 μέτρα!

Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις είτε… ξεριζώθηκαν από τα θεμέλια τους ή απλά εξαφανίστηκαν. Ακτές και προβλήτες είχαν μετατραπεί σε ερείπια σε μια ευρεία περιοχή. Πολλές μικρές βάρκες βυθίστηκαν σε προβλήτες με τις πλημμύρες να είναι εκτεταμένες και νερά να εισβάλλουν σε σπίτια και να προκαλούν κλείσιμο δρόμων και αεροδρομίων. Οι ζημιές στη Μασαχουσέτη είχαν χαρακτηριστεί ως οι χειρότερες, από το περιβόητο χτύπημα του Blizzard το 1978.

Η καταιγίδα που σαν σήμερα έπληττε την Ανατολική Ακτή και το ανώτερο «Midwest» του Καναδά, έγινε κι ένα μέρος της ποπ κουλτούρας, μετά την κυκλοφορία της ταινίας, με τον ίδιο τίτλο τον Ιούνιο του 2000.

Σύμφωνα με το best-seller μυθιστόρημα «The Perfect Storm» από τον Sebastian Junger, ήταν και η αιτία κατά πάσα πιθανότητα, για τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους «Αντρέα Γκέιλ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης