Τα γραφεία του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που εκφράζει την κουρδική μειονότητα, έγιναν το Σάββατο στόχος επιθέσεων σε όλη την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς επέρριψαν σε Κούρδους μαχητές την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου κατά λεωφορείου που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, έξω από το Πανεπιστήμιο Ερσιγές της Καισάρειας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε λόγο για 56 τραυματίες, έξι εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε πως 15 άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο τρόπος και οι στόχοι αυτών των επιθέσεων δείχνουν ότι σκοπός της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι να υποσκελίσει την Τουρκία, να μειώσει τη δύναμή της και να μετατοπίσει την ενέργεια και τις δυνάμεις της χώρας προς άλλη κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Ερντογάν με ανακοίνωσή του, κατηγορώντας για τις επιθέσεις τους Κούρδους αντάρτες.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη συνδέουν με την διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, την ανάληψη της οποίας ανέλαβε μια οργάνωση-παρακλάδι του PKK.

«Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδεικνύουν το PKK» τόνισε αναφορικά με την επίθεση στην Καισάρεια ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σημειώνοντας πως παρόμοια υλικά χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο επιθέσεις (σ.σ.: στην Καισάρεια και στην Κωνσταντινούπολη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα τόνισε πως η Καισάρεια επιλέχθηκε σκόπιμα ως στόχος επειδή η πόλη είναι γνωστή για τα ισχυρά εθνικιστικά της αισθήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης