Μια «ενδιάμεση» προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία την 29η Σεπτεμβρίου, η οποία θα επικεντρώνεται σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιοσύνης, ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής Βιέννη ο αρχηγός του κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της εκστρατείας.

Ως στόχο του σε αυτές τις εκλογές ο Στράχε θέτει, όπως τόνισε, την ανάδειξη του κόμματός του σε ισχυρότερη και καθοριστική για τις εξελίξεις στη χώρα πολιτική δύναμη, ενώ στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου το συνέδριο του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο ίδιος όσο και ο γενικός γραμματέας των Ελευθέρων, Χέρμπερτ Κικλ, απέφυγαν να αναφέρουν το ποσό που θα δαπανήσει το κόμμα τους για τον προεκλογικό του αγώνα, αφήνοντας μόνον να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι χαμηλότερο από το ανώτερο ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ που επιτρέπεται από τον σχετικό νόμο για την προεκλογική δαπάνη των πολιτικών κομμάτων.

Στις προεκλογικές αφίσες που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, ο αρχηγός των Ελευθέρων εμφανίζεται ανάμεσα σε «ευτυχισμένες» οικογένειες, ανάμεσα σε νέους και ηλικιωμένους, ενώ τα συνθήματα που τις συνοδεύουν αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «Με αυτόν (τον Στράχε) υπάρχουν καλές ευκαιρίες για τη δική μας νεολαία», «Με αυτόν (τον Στράχε) την προτεραιότητα έχει η Αυστρία αντί της ΕΕ και της παραφροσύνης του ευρώ».

Όπως επισήμανε ο Στράχε κατά την παρουσίαση, επιδιώκεται η προβολή «θετικών θεμάτων», ο ίδιος επιφυλάσσεται όμως να τονίσει αργότερα και στον κυρίως προεκλογικό αγώνα, τα «κλασικά» (σ.σ. και δριμύτατα επικρινόμενα) για το κόμμα του, ζητήματα: «ξένοι» και «κατάχρηση ασύλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με δημοσκοπήσεις και έπειτα από τις απώλειές του και στις τρεις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν από τις αρχές του χρόνου σε τρία ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, το κόμμα του Στράχε βρίσκεται κάτω από το 20%.

Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα, το ποσοστό του ξεπερνούσε σε δημοσκοπήσεις το 25%.

Το ποσοστό αυτό άγγιζε το πρωτοφανές 27% που είχε πετύχει ο προκάτοχός του στην ηγεσία του κόμματος, Γιεργκ Χάιντερ, τον Οκτώβριο του 1999, δίνοντάς του τότε τη δυνατότητα να συμμετάσχει, ως πρώτο ακροδεξιό κόμμα πανευρωπαϊκά σε κυβέρνηση, σχηματίζοντας κυβερνητικό συνασπισμό για το διάστημα 2000-2006 με τον συντηρητικό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ και το Λαϊκό Κόμμα του.

Η σημαντική αυτή πτώση της ακροδεξιάς του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συνδέεται κυρίως με την πανωλεθρία που αυτή είχε υποστεί στις αρχές Μαρτίου στις τοπικές εκλογές στο θεωρούμενο ως «προπύργιό» της, ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, με το ποσοστό της να μειώνεται σε μόλις 17,4% (από το 54,4% στις εκλογές το Μάρτιο του 2009), ενώ μεγάλες ήταν και οι απώλειές της τόσο στις τοπικές εκλογές στην Κάτω Αυστρία όσο και σε εκείνες, την περασμένη Κυριακή, στο ομόσπονδο κρατίδιο του Ζάλτσμπουργκ.

Στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρ’ όλες τις μεγάλες απώλειές τους στο Ζάλτσμπουργκ —εξαιτίας ενός σκανδάλου με «κερδοσκοπικές επενδύσεις»— εξακολουθούν να προηγούνται οι ηγούμενοι του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και να ακολουθεί το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης