Το πλαίσιο της φορολογικής του μεταρρύθμισης παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σημεία-κλειδιά αποτελούν η μείωση της φορολογίας, αλλά και η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «ιστορική ευκαιρία» στη διάρκεια ομιλίας του, σύμφωνα με το CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία και υποθέτω ότι είναι κάτι στο οποίο μπορώ να πω ότι είναι καλός. Περίμενα για αυτό πολύ καιρό. Θα μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα απλοποιήσουμε τον φορολογικό κώδικα, ώστε να είναι πιο δίκαιος για τον μέσο Αμερικανό. Παράλληλα, θα φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας και τον πλούτο που έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας μας, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό έγινε για καλό» τόνισε ο Τραμπ.

Κατά την ομιλία του στην Ιντιανάπολις, προχώρησε στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αριθμών, προκειμένου να υποστηρίξει τον πολιτικό και οικονομικό ισχυρισμό του για την ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Έτσι, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος από επτά σε τρία (12%, 25% και 35%), ενώ θα διπλασιαστεί η βασική μείωση για τους παντρεμένους και τους ελεύθερους στα 24.000 και 12.000 δολάρια αντίστοιχα. Παράλληλα, θα μειωθεί η φορολογία των εταιρικών κοινοπραξιών στο 20%, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας, μεταξύ άλλων προτάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να προωθήσει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση ως ένα πακέτο μέτρων που θα ωφελήσει οικονομικά τη μεσαία τάξη, τους Αμερικανούς εργαζομένους, αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Όπως υποστήριξε, η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει δεν είναι υπέρ των πλουσίων στις ΗΠΑ, όπως είναι ο ίδιος, καθώς θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές και «παραθυράκια» για την κατηγορία αυτή των Αμερικανών φορολογουμένων.

«Δεν είναι καλό για μένα, πιστέψτε με» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος στα τελευταία 40 χρόνια που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φοροαπαλλαγές του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο λευκοί και πλούσιοι «που έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις» μπορούν να το αποκαλέσουν όπως θέλουν. Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει, καθώς ο ίδιος θα πράξει το σωστό.

Σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ, το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης μειώνεται από το 39,5% που είναι σήμερα σε 35%, ενώ υπάρχει το περιθώριο για τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου να διαμορφώσουν έναν τέταρτο συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η φορολογική μεταρρύθμισε θα πλήξει το πορτοφόλι του, φαίνεται σίγουρο ότι θα ωφελήσει τη δημοτικότητά του.

Παράλληλα, με τα θετικά οφέλη για τη μεσαία τάξη, ο πρόεδρος Τραμπ δίνει έμφαση και στα οφέλη που θα έχουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Πέραν από τη μείωση της φορολογίας των εταιρικών κοινοπραξιών σε ποσοστό «όχι μεγαλύτερο του 20%» η πρόταση του Τραμπ προβλέπει οφέλη για τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους εντός των ΗΠΑ και θα αποφασίζουν να φέρουν επίσης εντός της αμερικανικής οικονομίας τα κέρδη τους, που υπολογίζονται σε «τρισεκατομμύρια» δολάρια και τα οποία βρίσκονται σήμερα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους.

«Το φορολογικό πλαίσιο που προτείνουμε θα σταματήσει να τιμωρεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις που διατηρούν τα κέντρα διοίκησής τους εντός των ΗΠΑ. Τιμωρούμε τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος. Όταν οι επιχειρήσεις μας μεταφέρονται σε άλλες χώρες, είναι οι εργαζόμενοί μας που πληρώνουν το τίμημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, αλλά και ένα θετικό οικονομικό όφελος για την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της. Παράλληλα, ο φόρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει οροφή σε ποσοστό 25%, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης