Η WikiLeaks διαθέτει ακόμα πολλά κυβερνητικά που δεν έχουν ακόμα αποχαρακτηριστεί από την κατηγορία των απορρήτων, αλλά δεν σκοπεύει να τα κυκλοφορήσει, όσο ο κύριος πληροφοριοδότης της ιστοσελίδας στρατιώτης του αμερικανού στρατού Bradley Manning δεν έχει ακόμα δικαστεί. Ο Μάνιν αντιμετωπίζει από το στρατοδικείο το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά.

Ο Julian Assange δήλωσε στο Fairfax Media της Αυστραλίας, ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα ευαίσθητα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, ώστε να προστατεύσει την πηγή που έχει σχέση με τον αμερικανικό στρατό – παρά το γεγονός ότι ο Μάνιν παραδέχτηκε ότι αποκάλυψε απόρρητο υλικό που είχε πρόσβαση στο WikiLeaks.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασάνζ ιδρυτής του WikiLeaks, έχει χαρακτηρίσει τον Μάνιν ως «τον κατ’ εξοχήν πολιτικό κρατούμενο στις ΗΠΑ.


Ο Bradley Manning

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μάνιν διέρρευσε απόρρητα ντοκουμέντα στις αρχές του 2010. Από τη σύλληψή του έχει περάσει πλέον των 1.000 ημερών φυλακισμένος και η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στις 3 Ιουνίου. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος για «παροχή πληροφοριών στον εχθρό», τότε αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί από 20 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμα πως ο Μάνιν παρέδωσε απόρρητα στοιχεία της CIA στο WikiLeaks, κατηγορία που επισύρει αυστηρότερη ποινή από την διαρροή διπλωματικών εγγράφων.

Μια άλλη εξέλιξη στην υπόθεση Ασάνζ που παραμένει «εθελοντικά φυλακισμένος» στην αποκλεισμένη από την αστυνομία πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, έρχεται από την Αυστραλία: Στην περίπτωση που κερδίσει έδρα στην γερουσία της Αυστραλίας, τότε θα αναγκαστούν οι ΗΠΑ και όσοι πιέζουν να παραδοθεί στις σουηδικές αρχές για να δικαστεί με την κατηγορία του «βιασμού» να αλλάξουν ρότα.

Τον Ιανουάριο ο Ασάνζ, υπέβαλε τη σχετική αίτηση στην εκλογική επιτροπή της Βικτόρα, να είναι υποψήφιος για γερουσιαστής, από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στη βρετανική αστυνομία ο αποκλεισμός της πρεσβείας όπου φιλοξενείται ο Ασάνζ στο Λονδίνο, έχει στοιχίσει ως τώρα πλέον των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τις επί 24ωρο φρουρά των αστυνομικών, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης