Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν χθες αργά το βράδυ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε συζήτηση για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, την ίδια ώρα που γίνονταν διαδηλώσεις κατά του σκανδάλου διαφθοράς.

Με κλοτσιές, μπουνιές, πλαστικά μπουκάλια, ιπτάμενα iPad και ντοσιέ αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να συζητήσουν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την επίμαχη τροπολογία στον τρόπο διορισμού των μελών του δικαστικού σώματος, αλλά και την αποδυνάμωση του συνταγματικού θεσμού ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με την υπαγωγή της στην δικαιοδοσία του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάστατη η χώρα

Τη θυελλώδη συνεδρίαση την παρακολουθούσαν και άλλοι βουλευτές, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος που ενεπλάκησαν στα πρωτοφανή επεισόδια βίας και προπηλακισμών στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μέλη εργατικών συνδικάτων αλλά και απλοί πολίτες πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι κατά της διαφθοράς και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Ταίπ Ερντογάν, που επέστρεψε από την περιοδεία του στην Άπω Ανατολή, βρίσκει μια χώρα ανάστατη από τη σκληρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Κυβέρνησης και κινήματος του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν, και μιας παραπαίουσας οικονομίας παρά τους ισχυρισμούς του Ερντογάν πως όλη η πρόσφατη ιστορία περί διαφθοράς πρόκειται για μια τεράστια συνωμοσία κατά της Τουρκίας.

Αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί

Ύστερα από τον χθεσινό τραγέλαφο, ο παριστάμενος νέος υπουργός Δικαιοσύνης και έμπιστος του Ερντογάν, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, έκανε ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι «αν όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνήσουν σε αλλαγή άρθρων και το ανακοινώσουν, θα μπορούσαμε να αποσύρουμε αυτό το νομοσχέδιο».

Όμως όλοι γνωρίζουν ότι την τελική γραμμή θα την καθορίσει και πάλι ο Ταίπ Ερντογάν, ο οποίος λέγεται ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει το λουρί στη Δικαιοσύνη, στην αστυνομία και στο διαδίκτυο, όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις.

Όμως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη του κυβερνώντος κόμματος και εντυπωσιακή άνοδο της αξιωματικής κεμαλικής αντιπολίτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου μπορεί να έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την Κυβέρνηση.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης