Την ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η Κίνα για την επικείμενη νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ, τις διεθνείς κυρώσεις. Η Κίνα, πάντως, είναι η χώρα αυτή που μέχρι στιγμής παρέχει τη μεγαλύτερη οικονομική και διπλωματική υποστήριξη στη Βόρεια Κορέα.

Χθες η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη δοκιμή πυραύλου μέσα στη χρονιά μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου. Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται πως οι προσπάθειες γίνονται με ειρηνικούς σκοπούς, ενώ, αντίθετα, Ουάσινγκτον και Σεούλ πιστεύουν ότι πρόκειται για δοκιμές πυραυλικής τεχνολογίας μεγάλου βεληνεκούς με στόχο την κατασκευή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Κορέα, πάντως, προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει τη δοκιμή πυραύλου στο τέλος του μήνα, τονίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, μια πρόκληση που παραβιάζει τη σχετική απαγόρευση του ΟΗΕ και προκαλεί τη διεθνή κοινότητα.

Η νέα δοκιμή έχει προγραμματιστεί να γίνει κοντά στην πρώτη επέτειο του θανάτου του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ στις 19 του μήνα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα.

Θυμίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει και τον περασμένο Απρίλιο ανάλογη, αποτυχημένη όμως δοκιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης