Καθηγητές και λέκτορες σε περισσότερα από 60 βρετανικά Πανεπιστήμια είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Οι Βρετανοί καθηγητές και λέκτορες ανησυχούν για τις συντάξεις τους, που ενδέχεται να υποστούν σοβαρές μειώσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η Ένωση Εργοδοτών των βρετανικών Πανεπιστημίων (UUK). Σύμφωνα με υπολογισμούς η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ενδέχεται να πλήξει τις συντάξεις έως και κατά 10.000 βρετανικών λιρών (11.000 ευρώ) ανά άτομο ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματισθεί να διαδηλώσουν οι βρετανοί πανεπιστημιακοί μπροστά από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Οι φοιτητές ανησυχούν για την απώλεια εξαμήνων. Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου επικρατεί καθημερινά το αδιαχώρητο. Οι φοιτητές δανείζονταν πυρετωδώς εγχειρίδια, συχνά μάλιστα πρέπει να τα ζητήσουν αρκετές εβδομάδες πριν. Οι φωτοτυπίες δίνουν και παίρνουν. Από την Πέμπτη, περισσότερα από 69 βρετανικά Πανεπιστήμια και Κολλέγια παρέλυσαν λόγω της μεγάλης απεργίας του διδακτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τα Συνδικάτα είναι η μεγαλύτερη απεργία πανεπιστημιακών δασκάλων στη βρετανική ιστορία, ενώ έχουν ακυρωθεί μαθήματα, διαλέξεις και σεμινάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το Συνδικάτο Βρετανικών Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU), στο οποίο μέλη είναι περίπου 190.000 διδάσκοντες, έχει αναστείλει τα μαθήματα για συνολικά δεκατέσσερις εργάσιμες.
Είναι επίσης πιθανό να γίνουν αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις και μέσα στον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Αναβρασμός στα βρετανικά πανεπιστήμια

Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για τους Βρετανούς φοιτητές. Πολλοί πανεπιστημιακοί απέχουν ήδη από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Μάλιστα μέχρι το τέλος της απεργίας δεν θα κάνουν εξετάσεις, δεν θα μπορούν να επιβλέπουν εργασίες αλλά ούτε και να απαντούν σε email.

Σε κάποιες σχολές το διδακτικό προσωπικό θέλει να εμποδίσει την είσοδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες με τοποθέτηση ειδικών αλυσίδων, προκειμένου να σταματήσει εντελώς τη λειτουργία τους.

Πολλοί φοιτητές πάντως αντιδρούν. «Φυσικά και πιστεύω ότι οι καθηγητές μου πρέπει να λαμβάνουν μια δίκαιη άδεια. Αλλά από την άλλη δεν βρίσκω σωστό αυτή η διεκδίκηση να γίνεται σε βάρος των φοιτητών» ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ‘dpa’ η Μερβ Κάνια από το Βερολίνο που κάνει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ένα μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες.

Το πρόβλημα επίσης αποκτά και οικονομικές διαστάσεις δεδομένου ότι οι περισσότεροι φοιτητές φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια έχοντας πληρώσει υψηλά δίδακτρα.

Η απώλεια μαθημάτων τους δημιουργεί έτσι πρόσθετη οικονομική πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Βρετανούς φοιτητές όπως και για φοιτητές από άλλες χώρες της ΕΕ τα δίδακτρα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 9000 με 11.000, ενώ για τους φοιτητές εκτός ΕΕ τα δίδακτρα αγγίζουν και τα 18.000 ευρώ. Κι όπως λέει η γερμανίδα φοιτήτρια: «Μπορώ να καταλάβω όλους εκείνους που ζητούν πίσω τα χρήματά τους».

Διδακτικό προσωπικό εναντίον πανεπιστημίων

Οι καθηγητές δείχνουν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους. «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας διδάσκων σε Πανεπιστήμιο μπορούσε να προβλέψει τι σύνταξη θα πάρει» αναφέρει ο Τομ Άρμστρονγκ, πρόεδρος του Συνδικάτου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια ίσχυε ότι για ετήσιο μισθό 55.000 λιρών έπαιρνες κανονική σύνταξη, ενώ πλέον από το ποσό αυτό και οι συνταξιοδοτικές μας εισφορές γίνονταν αντικείμενο αγοραπωλησίας στο χρηματιστήριο».

Στη νέα πρόταση οι εργοδότες ζητούν τώρα να γίνει η χρηματιστηριακή διαδικασία από την πρώτη λίρα. Σύμφωνα με την Ένωση Εργοδοτών των βρετανικών Πανεπιστημίων το συνταξιοδοτικό σύστημα των διδασκόντων σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μ. Βρετανίας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να μη μπορούν να αντέξουν το βάρος των πληρωμών συντάξεων χωρίς περικοπές σε μισθούς ή στην έρευνα.

Ωστόσο τα Συνδικάτα Διδασκόντων εκτιμούν ότι οι συντάξεις των πανεπιστημιακών δεν θα πρέπει να έχουν σχέση με το χρηματιστήριο, ακόμη κι αν πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Στις 28 Φεβρουρίου πανεπιστημιακοί και συνδικάτα σχεδιάζουν να φτάσουν μέχρι τη βρετανική Βουλή. Αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά τους, το εαρινό εξάμηνο αναμένεται «καυτό», με πολλούς φοιτητές να κινδυνεύουν να το χάσουν.

Πηγές: Dpa / Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης