Εκατοντάδες άραβες βεδουίνοι και υποστηρικτές τους συγκρούστηκαν χθες με τις ισραηλινές δυνάμεις στη διάρκεια διαμαρτυριών εναντίον ενός κυβερνητικού σχεδίου που αναγκάζει 40.000 βεδουίνους που ζουν στην περιοχή της Νεγκέβ, στο νότιο τμήμα της χώρας, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Το σχέδιο δεν έχει εξοργίσει μόνο τους βεδουίνους, αλλά έχει κάνει πολλούς άλλους νεαρούς άραβες πολίτες του Ισραήλ να το συνδέσουν με την ισραηλινή κατοχή της αραβικής Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης και άρα να ταυτιστούν περισσότερο με τα αιτήματα για ένα παλαιστινιακό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιστορικό κέντρο της Χάιφα, της βόρειας ισραηλινής πόλης-λιμάνι στη Μεσόγειο, παρέλυσε καθώς εκατοντάδες ισραηλινοί άραβες συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αστυνομία εκτόξευσε χημικά και κανόνια νερού εναντίον των νεαρών που απέκλεισαν έναν βασικό κύριο δρόμο και τραγουδούσαν: «Με τις ψυχές και το αίμα μας θα σε υπερασπιστούμε, Παλαιστίνη».

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη συγκέντρωση, στη Χούρα, στην ισραηλινή έρημο Νεγκέβ. Διαδηλωτές που εκτόξευσαν πέτρες, συγκρούστηκαν με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χημικά και κανόνια νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε πως τουλάχιστον 28 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Χάιφα και στη Χούρα και περίπου 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου αναφέρει πως 40.000 άραβες βεδουίνοι από πολλά χωριά που είναι «μη αναγνωρίσιμα» από το ισραηλινό κράτος θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε επτά κοινότητες.

Οι βεδουίνοι, άλλοι άραβες πολίτες του Ισραήλ και Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λένε πως το σχέδιο είναι μια αρπαγή γης με σκοπό να ωφελήσει εβραίους σε βάρος τους και υποδεικνύουν την έλλειψη προόδου στις πιο πρόσφατες, με υποστήριξη των ΗΠΑ, ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Ήμασταν εδώ πριν από το Ισραήλ. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν στη Νεγκέβ είναι ό,τι μας έκαναν εμάς», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Χάνιν Ζοάμπι, ένας άραβας βουλευτής, στη διαδήλωση της Χάιφα.

«Μπορεί να περάσει στην ψηφοφορία, αλλά η νεολαία εδώ και στη Νεγκέβ θα αντισταθεί δημοκρατικά με κάθε δυνατό τρόπο και θα τους σταματήσει».

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης κοντά στην παλιά πόλη της αραβικής Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε μια άλλη αραβική πόλη στο κεντρικό Ισραήλ και σε μια περιοχή που εφάπτεται ενός εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, όπου χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διασκορπιστούν οι διαδηλωτές.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τις διαμαρτυρίες.

«Οι προσπάθειες μιας θορυβώδους και βίαιης μειονότητας να αρνηθεί ένα καλύτερο μέλλον για έναν μεγάλο πληθυσμό είναι σοβαρές. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε αυτό το νόμο για το καλύτερο μέλλον που θα προβλέπει για όλους τους πολίτες της Νεγκέβ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι θα αποζημιώσει πολλούς βεδουίνους με έναν συνδυασμό γης και μετρητών και «θα τους φέρει στον 21ο αιώνα», βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο διαβίωσής τους, σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση για το σχέδιο νόμου.

Η πλειονότητα των 1,6 εκατομμυρίων αράβων πολιτών του Ισραήλ κατοικούν σε πόλεις και κωμοπόλεις στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Όμως 200.000 βεδουίνοι ζουν στη νότια έρημο, οι μισοί σε κοινότητες που έχει κτίσει η κυβέρνηση και οι άλλοι μισοί σε 42 ετοιμόρροπα «μη αναγνωρισμένα» χωριά χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ή αποχέτευση. Οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων λένε πως αυτά είναι που πρέπει να αναπτύξει η κυβέρνηση και όχι τις άψυχες πόλεις-υπνωτήρια στις οποίες αναγκάζονται να μετακομίσουν οι βεδουίνοι.

Η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το Σχέδιο Πράουερ, η οποία έχει τη βάση της στο γραφείο του πρωθυπουργού, καταδίκασε τις διαμαρτυρίες.

«Εξτρεμιστές, πολλοί από τους οποίους δεν είναι βεδουίνοι, επέλεξαν να εκτρέψουν την ανοικτή δημόσια συζήτηση για έναν καθαρά κοινωνικό και ανθρωπιστικό σκοπό σε μια αντιπαράθεση, η οποία λανθασμένα συνδέεται με το παλαιστινιακό ζήτημα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

«Οι βεδουίνοι της Νεγκέβ, ως ισότιμοι πολίτες, αξίζουν κατάλληλη στέγαση, δημόσιες υπηρεσίες και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους».

Αλλά ο Μεντχάτ Ντιάμπ, ένας νεαρός άραβας ακτιβιστής από μια πόλη έξω από τη Χάιφα που φορά το παλαιστινιακό φουλάρι σήμα-κατατεθέν, είπε πως τα ζητήματα των βεδουίνων και το παλαιστινιακό συνδέονται.

«Τα δελτία ταυτοτήτων μας λένε πως είμαστε Ισραηλινοί αλλά η ταυτότητά μας είναι παλαιστινιακή”, είπε. “Η γενιά μου βλέπει πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη ή ισότητα για τους άραβες, μόνο μας παίρνουν όλο και περισσότερη γη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης