Μετά από 12 ημέρες αναζήτησης του Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Μαρτίου με προορισμό το Πεκίνο, έρχεται πληροφορία από τα πλέον επίσημα χείλη, που δίνει ελπίδες ότι έχει βρεθεί κάτι το οποίο μοιάζει να είναι αξιόπιστο. Εξάλλου, τα χρονικά περιθώρια για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου αεροσκάφους στενεύουν επικίνδυνα, καθώς απομένουν μόλις 18 ημέρες μέχρι να αποφορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες του μαύρου κουτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ με δηλώσεις του στο κοινοβούλιο της χώρας του γνωστοποίησε πως δορυφόροι εντόπισαν στην περιοχή περίπου 2.500 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, δύο αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να είναι συντρίμμια από την πτήση MH370. Τις δηλώσεις του επιβεβαίωσαν και οι Μαλαισιανές Αρχές. 

Οι Μαλαισιανές Αρχές συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να αποδειχθεί ότι τα αντικείμενα είναι συντρίμμια του Boeing

Σύμφωνα με νεότερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν σχετικά με την πορεία των ερευνών, συνολικά επιχειρούν 18 πλοία και 29 αεροσκάφη. Μάλιστα, πλοίο αποστέλλει και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τις οικογένειες ανά τον κόσμο, ένα κομμάτι πληροφορίας είναι αυτό που επιθυμούν περισσότερο -που επιθυμούμε περισσότερο και είναι η πληροφορίας που απλά δεν έχουμε: την τοποθεσία (όπου βρίσκεται) το αεροσκάφος» είπε ο Χουσέιν και τόνισε ότι οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε προσπάθεια γίνεται ώστε να βρεθούν τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στις φωτογραφίες των δορυφόρων» δήλωσε και τόνισε, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η ψυχραιμία, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει και νωρίτερα: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες εικόνες, αν και αξιόπιστες, μπορεί να μην συνδέονται με το χαμένο αεροπλάνο».

«Είναι ό,τι πιο αξιόπιστο έχουμε»

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία το ένα εκ των δύο αντικειμένων είναι μήκους 24 μέτρων, γεγονός που το καθιστά ταιριαστό για μέρος ενός τέτοιου τύπου αεροσκάφους, συνολικού μήκους 78 μέτρων. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, οι ερευνητές κάνουν λόγο για την πρώτη αξιόπιστη πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας από την ημέρα της εξαφάνισης του Boeing. 

«Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι αντικείμενα ενός ορισμένου μεγέθους, πιθανόν μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια »κατά διαστήματα, δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA). «Το μεγαλύτερο (από τα δύο αντικείμενα) δείχνει να είναι 24 μέτρα. Το άλλο είναι μικρότερο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιθανόν η καλύτερη ένδειξη που έχουμε» χαρακτήρισαν τα δύο αντικείμενα που εντοπίστηκαν Αυστραλοί αξιωματούχοι. «Αυτό είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι», δήλωσε ο Τζον Γιανγκ. Η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων» και «η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, δύο παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τζον Γιανγκ, αξιωματούχου της AMSA

Στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες

Εν τω μεταξύ, οι Αυστραλιανές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν να τραβήχτηκαν από δορυφόρο στις 16 Μαρτίου, με τα δύο αντικείμενα που εντοπίστηκαν.

Δορυφορική εικόνα από το αντικείμενο των 24 μέτρων

Η φωτογραφία με το αντικείμενο των 5 μέτρων

Τα στοιχεία που συνέλεξαν τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν σχετίζονται με τα αντικείμενα των δορυφόρων

Μετά από τις δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, είναι σε πλήρη εξέλιξη γιγαντιαία διακρατική επιχείρηση. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει στείλει ένα AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή, οι ΗΠΑ άλλα δύο. Παράλληλα, ένα εμπορικό πλοίο αλλάζει την πορεία του και αναμένεται να φθάσει στην περιοχή σε λίγες ώρες. Συνολικά και σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του Μαλαισιανού υπουργού μεταφορών στις έρευνες συμμετέχουν 18 πλοία και 29 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το Sky News, τα αμερικανικά αεροσκάφη βρέθηκαν από νωρίς στο σημείο και περισυνέλεγαν στοιχεία. Όπως, αποδείχτηκε τελικά, τα στοιχεία που συνέλεξε το αεροσκάφος Ποσειδών P-8 του αμερικανικού στρατού δεν σχετίζονταν με τα ευρήματα του αυστραλιανού δορυφόρου. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα ραντάρ του Ποσειδών Ρ-8 εντόπιζαν στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα αντικείμενα που εντόπισαν οι Αυστραλοί. Το αμερικανικό αεροσκάφος που εμπλέκεται στις έρευνες πετά σε μία έκταση περίπου 1.500 μίλια ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας και αναμένεται να φτάσει σε περίπου τρεις ώρες στο σημείο.

Παράλληλα, το BBC μεταδίδει πως ένα από τα τέσσερα συνολικά αεροσκάφη που σπεύδουν στην περιοχή επέστρεψε πίσω στη βάση στο Πέρθ.

Ο Marshal Kevin Short ο οποίος είναι επικεφαλής του ρόλου της Νέας Ζηλανδίας στις έρευνες, ανέφερε στο BBC τον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη θα ερευνήσουν την περιοχή για  τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τον δορυφόρο. «Τα αεροσκάφη έχουν αναλάβει να κάνουν έλεγχο μέσω ραντάρ, αλλά και οπτική έρευνα. Θα πετούν εξαιρετικά χαμηλά, μόλις στα 300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Ό,τι εικόνα απαθανατίσουν θα την στέλνουν στο κέντρο επιχειρήσεων για ανάλυση» είπε ο Short.

Πάντως, αν όντως, τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τους δορυφόρους ανήκουν στο χαμένο αεροσκάφος, τότε μιλάμε για μία πλήρη αλλαγή πορείας μετά από αναστροφή.

Αν όντως τα αντικείμενα είναι συντρίμμια του εξαφανισμένου αεροσκάφους, τότε το Boeing έκανε αναστροφή

Υπενθυμίζεται ότι εξ αρχής μία πολυεθνική έρευνα για τον εντοπισμό του αεροπλάνου που μετέφερε 239 επιβάτες και πλήρωμα είναι σε εξέλιξη. Εδώ και δύο ημέρες, ωστόσο, η επιχείρηση αναζήτησης επικεντρώνεται σε δύο περιοχές αναζήτησης που σχετίζονται με βασικούς αερο-διαδρόμους. Ο πρώτος είναι σε χερσαία περιοχή στο τόξο βόρεια από το Λάος προς την Κασπία Θάλασσα και ο δεύτερος από τα νότια σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας προς τα δυτικά της Αυστραλίας. Η Αυστραλία ερευνά στο νότιο τμήμα του νοτίου διαδρόμου, με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού.


Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα

Το αεροσκάφος AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας που ερευνά την περιοχή

Αμερικανικά αεροσκάφη συμμετάσχουν στις έρευνες

Οι δηλώσεις του Άμποτ

«Νέες και αξιόπιστες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως σε σχέση με την έρευνα για την πτήση MH370 της Malaysia Airlines στο νότιο Ινδικό Ωκεανό» δήλωσε ο Άμποτ στην αυστραλιανή βουλή. «Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει λάβει πληροφορίες που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες των αντικειμένων που πιθανώς σχετίζονται με την αναζήτηση» ανέφερε. Ο Άμποτ είπε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας τον Νατζίμπ Ραζάκ και προειδοποίησε ότι τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. 

«Το έργο του εντοπισμού αυτών των αντικειμένων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σχετικά με την αναζήτηση της πτήσης MH370», διευκρίνισε ο Άμποτ. Ο Άμποτ είπε ακόμη ότι ένα αεροσκάφος αναζήτησης ήταν προγραμματισμένο να φθάσει στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα περίπου την ώρα που αυτός μιλούσε στο κοινοβούλιο ενώ έγινε γνωστό ότι η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα στις 04.30 GMT.

O Τόνι Άμποτ κατά την ομιλία του στην αυστραλιανή βουλή

Οι δηλώσεις του Άμποτ στη Βουλή

Επιβεβαιώνει η Μαλαισία τον Άμποτ

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε μια νέα ένδειξη», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν στους δημοσιογράφους στην Κουάλα Λουμπούρ. Η δήλωση του υπουργού διατυπώνεται μετά την αποστολή από την Αυστραλία αεροσκάφους για να ερευνήσει τα δύο αντικείμενα που εντοπίστηκαν μέσω δορυφόρου να επιπλέουν στη θάλασσα.

Ωστόσο, οι Μαλαισιανές Αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να επαληθευτούν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αυστραλιανές Αρχές. «Κάθε ένδειξη είναι και μια ελπίδα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε: «Ωστόσο πρέπει να διαθέτουμε συνοχή. Θέλουμε να εξακριβώσουμε, θέλουμε να επαληθεύσουμε».

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν

Οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν

Η Κίνα ζητεί δράση από την Αυστραλία

Την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει η Αυστραλία να μπορεί να στείλει πλοία και αεροσκάφη το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή για να ερευνήσουν τα δύο αυτά αντικείμενα που επιπλέουν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα οποία ίσως ανήκουν στο αεροσκάφος.
Η Κίνα ζήτησε από την πρεσβεία της στην Αυστραλία να παραμένει σε στενή επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση και να βοηθήσει στις προσπάθειες των ερευνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εκδόθηκε μετά τη δήλωση Αυστραλών αξιωματούχων ότι ένα αεροσκάφος AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας βρίσκεται ήδη στο σημείο αυτό.

Ερευνητικό αεροσκάφος της Αυστραλίας

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώνουν οι Αρχές της Μαλαισίας τις ανακοινώσεις των Αυστραλών

Άμεση κινητοποίηση στο νότιο Ινδικό Ωκεανό μετά τα ευρήματα των Αυστραλών

Σειρά της Αυστραλίας για ανακοινώσεις ευρημάτων μέσω δορυφόρων

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ/ Sky News/ BBC/ Daily Mail

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης