Δάνειο ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ενέκρινε το Συμβούλιο Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κροατία.

Στόχος του δανείου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, η ενίσχυση των δομών που στοχεύουν στην «ανακούφιση» των ευπαθών ομάδων, καθώς και η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κροατία διανύει μια παρατεταμένη ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας. Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία έχουν προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όμως το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας έχει δεχθεί σοβαρά «πλήγματα» και η διαχείρισή του κατέστη δαπανηρή.

Για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του συστήματος, η κυβέρνηση ενέκρινε έναν νέο νόμο για την κοινωνική πρόνοια, ο οποίος προέβλεπε τη νομοθετική βάση για να ξεκινήσει μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Με το δάνειο θα υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις σε πέντε βασικούς τομείς-προϋποθέσεις για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτη μεταρρύθμιση είναι η ενοποίηση της διαχείρισης των κοινωνικών παροχών βοήθειας, στο πλαίσιο ενός σημείου «one-stop-shop», με την οποία οι δικαιούχοι θα απευθύνονται σε ένα ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης.

Στις μεταρρυθμίσεις προβλέπονται, επίσης, μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, η περισσότερο διαφανής και αποτελεσματική διαδικασία πιστοποίησης για δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας και η στήριξη των ανέργων να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Από την ένταξή της στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1993, η Κροατία έχει δεχθεί οικονομική και τεχνική βοήθεια καθώς και αναλυτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τον παγκόσμιο οργανισμό ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε 53 επιχειρήσεις και ενέκρινε 53 επιχορηγήσεις συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης