Η έρευνα της τριμελούς Επιτροπής των δικαστικών για την οικονομία ανέδειξε διαφωνίες μεταξύ του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια, Βάσου Σιαρλή, (ήταν πρώην στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου) και του προκατόχου του, Κίκη Καζαμία, ο οποίος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Καζαμίας διαφώνησε με την αξιολόγηση του κ. Σιαρλή ότι «δεν έγινε σωστή εκτίμηση της σοβαρότητας του προβλήματος της απομείωσης των ελληνικών χρεογράφων και πως υπήρχαν ελλείψεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο από το υπουργείο Οικονομικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καζαμίας χαρακτήρισε την κατάθεση Σιαρλή «ως μια, εκ των υστέρων, τοποθέτηση επηρεαζόμενου τραπεζίτη, παρά εν ενεργεία πολιτικού».

Δικαιολογώντας τις θέσεις του ο κ. Καζαμίας υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση από την ημέρα της απόφασης του Eurogroup (26-10-2011), με σοβαρή και υπεύθυνη στάση συνέβαλε στην αποφυγή της χρεοκοπίας του κυπριακού κράτους, συμφωνώντας στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε, θα οδηγούνταν εκείνο σε άτακτη χρεοκοπία, θα ακολουθούσαν οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες και σαν επακόλουθο το κυπριακό κράτος. Οι δύο τράπεζες αυτό το διάστημα, ανέφερε ο κ. Καζαμίας δεν εκδήλωσαν οποιαδήποτε ανησυχία, ούτε κατέβαλαν κάποια προσπάθεια αποφυγής μιας τέτοιας απόφασης. Τουναντίον, αμφότερες παρουσιάζονταν πως από μόνες τους μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανακεφαλοποίησής τους. Αυτά τα στοιχεία, είπε ο κ. Καζαμίας ήταν πολύ καλά γνωστά στον κ. Σιαρλή, «που στον συγκεκριμένο χρόνο ήταν ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, όπως και στον κ. Σαρρή αφού λίγο αργότερα κι εκείνος διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καζαμίας, παρουσίασε και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από στελέχη του υπουργείου του για απάμβλυνση του προβλήματος των κυπριακών τραπεζών από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Αναφέρθηκε σε προώθηση σχετικών νομοθετημάτων, τις επαφές που έγιναν με το EFSF για την πιθανότητα απ’ ευθείας δανειοδότησης των τραπεζών για τις ανάγκες ανακεφαλοποίησής τους, το αίτημα προς την ΕΚΤ για συνέχιση αποδοχής των κυπριακών ομολόγων ως εγγύηση προς δανειοδότηση των κυπριακών τραπεζών και μετά τις τελευταίες υποβαθμίσεις τους από τους οίκους αξιολόγησης. Ο κ. Καζαμίας μίλησε και για την αλληλογραφία και τις επαφές που είχε με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, από την οποία ανέμενε, κατά την έκφρασή του, περισσότερη υποστήριξη.

Τέλος, ο κ. Κίκης Καζαμίας, υποστήριξε « πως γενεσιουργός αιτία του προβλήματος που δημιουργήθηκε ήταν η αχαλίνωτη επιθυμία των τραπεζιτών να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, μετατρέποντας τις τράπεζές τους σε επενδυτικούς οργανισμούς, αναλαμβάνοντας ρίσκο και παρακάμπτοντας τις οποιεσδήποτε κυβερνητικές υποδείξεις».

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης