Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, ζητώντας από τις δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν στην κατάργηση ενός νόμου, ο οποίος προβλέπει τη θανάτωση αδέσποτων και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους κράτησαν πανό με συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίστηκαν με ολόσωμη στολή σκύλου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσα αδέσποτα φιλοξενούνται σε ειδικά καταφύγια και δεν εκδηλώνει κανένας ενδιαφέρον για την απόκτησή τους, μπορούν να θανατώνονται μέσα σε 14 ημέρες από την ημέρα εντοπισμού τους στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι μόνο στο Βουκουρέστι ζουν ελεύθερα περίπου 65.000 αδέσποτα. Το Κοινοβούλιο προχώρησε στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, μετά τον τραγικό θάνατο ενός 4χρονου αγοριού το οποίο δέχτηκε επίθεση από σκύλο.

«Πέρασε» ο νόμος

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του επίμαχου νόμου, παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον θάνατο του αγοριού αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν τη θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, χαρακτηρίζοντας… τροχοπέδη για τον τουρισμό την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στους δρόμους τόσο της πρωτεύουσας όσο και άλλων μεγάλων πόλεων ανά τη ρουμανική επικράτεια. Εκτιμάται, πως καθημερινά δεκάδες άνθρωποι δέχονται επίθεση από αδέσποτα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις επέμειναν πως η θανάτωση των ζώων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να λυθεί μέσω της εφαρμογής εκτεταμμένου προγράμματος στείρωσης και σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως θα προσφύγουν σε διεθνή όργανα για την ακύρωση του επίμαχου νόμου.

Διαβάστε επίσης:
Σάλος από τον νόμο για τα αδέσποτα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013, 14:45
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης