Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευτεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευτεί τα ποσά αυτά. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Τα συμφωνηθέντα ποσά κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη» αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, από το 1,8 δις ευρώ που ήταν να δοθεί στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία δεν έχουν συμβάλει ούτε ένα ευρώ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε ό, τι αφορά στη χρηματοδότηση του παγκόσμιου προγράμματος καταπολέμησης της πείνας και του ταμείου για τη Συρία. Οι μεγάλες δεσμεύσεις δεν ακολουθούνται από πράξεις. Όμως, ο χρόνος πιέζει» τονίζουν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων ποσό ύψους 2,8 δις ευρώ για τη βοήθεια των προσφύγων, εκ των οποίων 500 εκατ. για την αντιμετώπιση της πείνας και άλλα τόσα για τη Συρία, συν 1,8 δις ευρώ στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης