Ενισχυμένος ο Βίκτορ Όρμπαν, μετά το σοκ που προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ψήφος υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένει στο σχέδιό του να διοργανώσει και αυτός ένα δημοψήφισμα, με αντικείμενο τη μετανάστευση, μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, κάτι που Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν προανάκρουσμα των επικείμενων μαχών που θα αναγκαστούν να δώσουν οι Βρυξέλλες με λαϊκιστές πολιτικούς .

Ο 53χρονος Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αλλά και για τους χειρισμούς του στην προσφυγική κρίση, όπως η ανέγερση ενός φράκτη στα νότια ουγγρικά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη σύγκρουση αφορά το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών βάσει ποσοστώσεων σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., το οποίο δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Όρμπαν χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό μια πρωτοβουλία γραφειοκρατών των Βρυξελλών που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα και καταπατούν εθνικές εξουσίες των κρατών – μελών.

«Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι εφικτό να καταρτιστεί μια πολιτική της Ε.Ε. για τη μετανάστευση που θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας» υπογράμμισε ο Όρμπαν μερικές ημέρες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Θα είναι ένας μακρύς αγώνας για τον οποίο θα χρειαστώ μια ισχυρή εντολή, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς ένα δημοψήφισμα» συνέχισε ο Όρμπαν, ο οποίος υποστήριξε πως θέλει η χώρα του να παραμείνει στην Ε.Ε., αλλά με περισσότερες εθνικές εξουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Όρμπαν προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συμμάχους του, όπως τη γειτονική Σλοβακία, η οποία επίσης εναντιώνεται στο σχέδιο μετεγκατάστασης και αυτήν την εβδομάδα εντάχθηκε σε μια ομάδα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών – μελών της Ε.Ε. που καλούν να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης