Υπερήφανο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ισχυρό στρατό που διαθέτει η χώρα του δηλώνει το 90% των Ρώσων πολιτών, την ίδια στιγμή που το βιοτικό επίπεδο στη χώρα προκαλεί αισθήματα υπερηφάνειας μόνο στο 20% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTSIOM) και τα οποία έχει στη διάθεσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η δημοσκόπηση του VTSIOM, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τους Ρώσους να απαντήσουν σε ποια κοινότητα αισθάνονται ότι ανήκουν περισσότερο και ποια είναι τα γεγονότα των τελευταίων ετών για τα οποία αισθάνονται υπερήφανοι, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18 έως 19 Ιουνίου, σε 130 οικισμούς 46 περιφερειών, σε δείγμα 1.600 ατόμων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος δεν υπερβαίνει το 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Ρώσοι αισθάνονται υπερήφανοι για την ιστορία τους (90%), τον πολιτισμό της χώρας τους (88%), τον ισχυρό στρατό της (90%) και τα επιστημονικά της επιτεύγματα (82%). Οι Ρώσοι αισθάνονται επίσης υπερήφανοι και για τον αθλητισμό τους (75%), αλλά και για τη στάση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή (72%). Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα πατριωτικά αισθήματα. Σε σχέση όμως με τα στοιχεία αυτά ξεχωρίζουν οι διαθέσεις των Ρώσων όσον αφορά στο βιοτικό επίπεδο, καθώς μόνο το 19% είναι ικανοποιημένο, κάτι που δεν μπορεί να πει το 76%» αναφέρεται στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.

Οι κοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι το 59% των ερωτηθέντων στο ερώτημα «τι θεωρείστε ότι είστε;» απάντησε ότι πρωτίστως θεωρούν ότι είναι πολίτες της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι κυρίως αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της Ρωσίας.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ρώσοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην έννοια ”άνθρωπος” (έτσι θεωρεί ότι είναι το 31%, σε σχέση με το 21% το 2014) και στην οικογενειακή κατάσταση (από 12% που ήταν το 2014 έφθασε σε 19%), ενώ την ίδια στιγμή άρχισαν να αισθάνονται ότι είναι πιο απόμακροι από τους κατοίκους της ίδιας πόλης ή του χωριού όπου ζουν (από 24% σε 16%)» αναφέρει το VTSIOM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης τη σημασία που είχαν για τους Ρώσους πολίτες γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Πρωτίστως επεσήμαναν γεγονότα μεταξύ των οποίων η διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι (12%) και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων (10%). Μάλιστα, ο «ένας στους τέσσερις», δηλαδή το 25%, θεωρεί ως το πιο άξιο τον πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της VITSIOM, Ιβάν Λεκόντσεφ, το θέμα της Κριμαίας την άνοιξη το 2014, «επηρέασε σημαντικά τις αντιλήψεις που είχαν οι Ρώσοι για τον ίδιο τους τον εαυτό και την ίδια τους τη χώρα. Τα αισθήματα υπερηφάνειας εκτοξεύτηκαν στα πιο υψηλά επίπεδα. Είδαν με μια νέα ματιά τον στρατό και τη στάση της Ρωσίας στον κόσμο. Δύο από τα τρία πιο γνωστά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας σχετίζονται επίσης με την Κριμαία. Το επόμενο πεδίο, στον τομέα της εξωτερική πολιτικής για το οποίο οι Ρώσοι νιώθουν υπερήφανοι, είναι οι επιτυχίες των αθλητών μας… Στο ερώτημα που αφορά στον αυτοπροσδιορισμό των Ρώσων είδαμε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων με ”κοσμοπολίτικη” αντίληψη, που απαντούσαν ”απλώς ένας άνθρωπος”».

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η πλειονότητα των πολιτών (70%) δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Ρωσία για χάρη μιας καλύτερης ζωής. «Μεταξύ εκείνων που εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο (συνολικά είναι ένα ποσοστό 23%), πιο ανεβασμένο είναι στη νεολαία (36% από 18 έως 24 ετών), ενώ στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη φθάνει το 32%», σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Πηγή: www.ria.ru

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης