Δύο τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δέκα άλλοι τραυματίσθηκαν όταν μέλη του ΡΚΚ επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού λεωφορείου στη νότια επαρχία Σιρνάκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλειας και του τακτικού τουρκικού στρατού και των Κούρδων αυτονομιστών.

Σκοτώθηκε επίσης κι ένας άνδρας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, σε χωριστή επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν στις συνοικίες Cudi και Sur στην επαρχία Τσίζρε, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθείς τις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και πόσοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από διασταυρούμενα πυρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα, ότι «περίπου 300 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθείς τις επιχειρήσεις που επαναλήφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΡΚΚ, που έχει διακηρύξει πως μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας, πήρε τα όπλα το 1984 και έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση εκτός από τις τουρκικές αρχές, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Άγκυρα είχε ξεκινήσει ειρηνευτική διαδικασία σε συνεργασία με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Οτζαλάν στα τέλη του 2012, αλλά την τερμάτισε για προεκλογικούς λόγους τον περασμένο χρόνο. Η τουρκική ηγεσία διακήρυξε πως θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ «ώσπου η τρομοκρατία να εκλείψει».

Ενώ ως τώρα οι μάχες εναντίον του ΡΚΚ συνεχίζονταν στην ύπαιθρο στη νέα φάση διεξάγονται οδομαχίες σε μεγάλες πόλεις της Ανατολίας, όπου κατοικούνται κυρίως από κουρδικό πληθυσμό.

Στις επαρχίες Τσίζρε και Σινώπης και πιο ανατολικά έχειεπιβληθεί ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο τουρκικός στρατός έχει ανακοινώσει πως έχει σκοτώσει 320 μαχητές του ΡΚΚ στη Τσίζρε, 125 στη Σινώπη, και 101 στη Σουρ –περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ στις επιχειρήσεις που εντάθηκαν τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το ΡΚΚ, την ίδια περίοδο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 πολίτες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε τα κυβερνητικά σχέδια να μεταφερθούν τα κέντρα διοίκησης από τις νοτιοανατολικές επαρχίες του Χακάρι και Σιρνάκ στις αντίστοιχες περιφέρειες Yüksekova και Cizre, καθώς συνεχίονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις».

Πληροφορίες από Doğan News Agency todayszaman.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης