Βομβιστικές επιθέσεις σε δύο σουνιτικά τεμένη σημειώθηκαν βραδινές ώρες της Κυριακής στο Ιράκ, στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση του Σιίτη κληρικού αλ-Νιμρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας και ιατρικές πηγές, άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές ενεργοποίησαν δύο βόμβες σε τεμένη της περιοχής Χίλα (80 χλμ. νότια της Βαγδάτης), προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Παράλληλα, ένας μουεζίνης σκοτώθηκε από ενόπλους κοντά στο σπίτι του στην Ισκανταρίγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν φόβους για ακόμη βαθύτερη ένταση μεταξύ της σουνιτικής και της σιιτικής κοινότητας στην πολύπαθη χώρα, η οποία συνεχίζει να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η εκτέλεση του Σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Ο σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από την εκτέλεση και προειδοποίησε για τη δημιουργία δυναμικής αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης