Ο Γάλλος βιομήχανος και γερουσιαστής Σερζ Ντασό δικάζεται από σήμερα επειδή απέκρυψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, στην πρώτη πτυχή μιας πολυσχιδούς υπόθεσης που περιλαμβάνει επίσης υποψίες για εξαγορά ψήφων σε προεκλογική περίοδο.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι 91 ετών και ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, δεν ήταν παρών κατά την έναρξη της δίκης του για φορολογική απάτη που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Dassault, που αποτελεί την αφρόκρεμα της γαλλικής αεροναυτικής βιομηχανίας και κατασκευάζει το Rafale, είναι επίσης ο εκδότης της δεξιάς εφημερίδας Le Figaro, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της πόλης Κορμπέιγ-Εσόν, νότια του Παρισιού.

Διώκεται έπειτα από μια έρευνα σχετικά με την κληρονομιά του, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2014. Κατηγορείται ότι είχε λογαριασμούς στο εξωτερικό για να κρύβει ένα μέρος του ενεργητικού του από την εφορία.

Οι κατηγορίες αφορούν τέσσερις λογαριασμούς ιδρυμάτων και εταιρειών στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων διακινήθηκαν έως 31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο Ντασό έχει έκτοτε τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικάζεται επίσης για παράλειψη δήλωσης σ’ έναν θεσμό για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, που είναι αρμόδιος για να ελέγχει την κληρονομική κατάσταση των αιρετών αξιωματούχων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης