Γερμανία και Αυστρία εκπονούν από κοινού προτάσεις για ένα Ενιαίο Δίκαιο Ασύλου στην ΕΕ. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατανομή των βαρών της μετανάστευσης εντός ΕΕ, αλλά και τα κοινά κριτήρια χορήγησης ασύλου.

Μετά την επικύρωση από την ΕΕ του καταλόγου με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών της μετανάστευσης μεταξύ των χωρών-μελών, αλλά και τα κοινά κριτήρια χορήγησης ασύλου που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες-μέλη, δήλωσε στο περιοδικό Focus o γερμανός υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμαϊερ προσθέτοντας ότι Γερμανία και Αυστρία θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο επόμενο χρονικό διάστημα σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο των γερμανοαυστριακών προτάσεων βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής (hot spot) στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εδώ θα γίνεται μια πρώτη εκτίμηση για τις πιθανότητες των προσφύγων να παραμείνουν στην ΕΕ. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, τα οποία θα φέρουν και την ευθύνη για την εκκίνηση της διαδικασίας ασύλου. Εκτός αυτού οι προτάσεις εισηγούνται, τα κράτη μέλη να έχουν κοινά στάνταρτ για το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου και το εύρος των παροχών προς τους πρόσφυγες. Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Μελλοντικά η EASO θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει κατά πόσο εφαρμόζεται το δίκαιο περί ασύλου.

Νομικές συνέπειες για χώρες που δεν δέχονται μετανάστες

Στο ίδιο περιοδικό ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, προειδοποιεί με νομικές συνέπειες εκείνα τα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο ο κ. Στάινμαϊερ υποδεικνύει τη διαδικασία επί παραβάσει που μπορεί να κινήσει η Κομισιόν, αλλά και αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όπως επισημαίνει, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Η αρχή αυτή ισχύει και στην περίπτωση της κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Στάινμαϊερ υποστηρίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ανοίγοντας και τα κεφάλαια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως δηλώνει, δεν είναι σίγουρος αν η ίδια η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αν επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις και για ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα δείξουν όμως κατά πόσο η χώρα θέλει να γίνει μέλος αλλά και αν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης