Στην άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, που μάχονται κατά των δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της, διατηρώντας παράλληλα όλες τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.

Με πρωτεργάτες τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των μαχητών που πολεμούν για την ανατροπή του Bashar al-Assad. Μέχρι τώρα η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (H.A.E.) είχαν προχωρήσει ανοιχτά στην προμήθεια πολεμοφοδίων και όπλων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Τεχεράνης και της Δαμασκού. Η απόφαση ελήφθη λίγους μήνες μετά την παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2012 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας αρκετούς να νιώσουν έντονη αμηχανία στο άκουσμα της είδησης πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα αποστολής όπλων σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απόψε, η Ευρωπαϊκή  Ένωση αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή Αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Assad», εξήγησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, William Hague.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας εξήγησε πως η άμεση αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Λονδίνο, «φωτογραφίζοντας» τις προσπάθειες που γίνονται από τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία για μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών τον προσεχή Ιούνιο, έτσι ώστε να τερματιστεί η βία στη Συρία και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius έφυγε νωρίτερα τη Δευτέρα από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί στο Παρίσι όπου και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό και τον Ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Αυστρία και η Τσεχία ήταν ορισμένες από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν κατηγορηματικά αντίθετες με την απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης