Ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, που επιτέλεσε πρόεδρος της Ιρανικής Δημοκρατίας από το 2005 έως το 2013 και το 2009 είχε απαγορέψει το Twitter, άνοιξε τον δικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή.

Στο προφίλ του γράφει: «Σύζυγος, πατέρας, παππούς, Ακαδημαϊκός καθηγητής, Πρόεδρος, Δήμαρχος, περήφανος Ιρανός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν το 2009, όταν ο συντηρητικός Αχμαντινετζάντ κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές, που ένα μεγάλο κύμα απογοήτευσης των Ιρανών ξέσπασε με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και έμεινε στην ιστορία ως το «Πράσινο Κίνημα».

Το κίνημα, τότε, οργανώθηκε μέσω του Twitter και κατάφερε να κατεβάσει στους δρόμους πολλών πόλεων, αλλά κυρίως της Τεχεράνης, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

Η απάντηση του Αχμαντινετζάντ ήταν να κόψει κάθε πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο και να ιδρύσει την «Γκερντάμπ», την αστυνομία του Διαδικτύου, με στόχο «να μην διαβρωθεί η νεολαία της χώρας από ξένες ιδέες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο το 2016 η «Γκερντάμπ» συνέλαβε 450 χρήστες του Διαδικτύου επειδή «ασκούσαν ανήθικες δραστηριότητες».

Δεν είναι ξεκάθαρο το «γιατί» αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν να ανοίξει λογαριασμό στο Twitter, αλλά θα ήταν χρήσιμος στην περίπτωση που διεκδικούσε ξανά την προεδρία από τον μετριοπαθή Ροχανί, λένε οι αναλυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης