Πατήστε εδώ για να δείτε live τι συμβαίνει στο Κάιρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Αλεξάνδρεια, στα βόρεια της Αιγύπτου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Αργά το βράδυ, όπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, ακόμη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Ταχρίρ, ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και τους αντικυβερνητικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Συνελήφθη ο Νο 2 της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, του κόμματος των ισλαμιστών και αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Σατέρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ως η κύρια μορφή της πολιτικής στρατηγικής του κινήματος, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο με την υποψία της υποκίνησης σε βία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σατέρ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου.

Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί, που αφορούν στελέχη των Ισλαμιστών, ενώ διανύουμε το τρίτο εικοσιτετράωρο από την επιβολή του πραξικοπήματος των στρατηγών του αιγυπτιακού στρατού.

Η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι πλέον η δημόσια τηλεόραση και τα επίσημα ΜΜΕ τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ως γνωστόν έπαψαν να λειτουργούν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί που πρόσκεινται στους Ισλαμιστές καθώς και το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης όπου ως πιθανότερος πρωθυπουργός φέρεται να είναι ο φιλελεύθερος νομπελίστας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι οι διπλωματικές πηγές στο Κάιρο διερωτώνται το πώς θα αντιδράσουν μαζικά οι Ισλαμιστές.



(Προσοχή: Oι εικόνες που ακολουθούν είναι πολύ σκληρές)

Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος είναι το οικονομικό αφού εδώ και πάνω από ένα χρόνο η εισροή χρημάτων από το Κατάρ και την Τουρκία ήταν oι μόνοι ουσιαστικοί πόροι του κράτους. Η Αίγυπτος βρισκόταν έως και λίγο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την ένταξή της σε μνημόνιο και μακρόχρονη δανειακή συμφωνία, διαπραγματεύσεις που όπως είναι φυσικό έχουν διακοπεί και δεν πρόκειται να επαναληφθούν παρά μόνο μετά την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης.

Συγκρούσεις στην Ταχρίρ

Αργά το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς, που «συναντήθηκαν» στο κέντρο του Καΐρου, στην πλατεία Ταχρίρ με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 70 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι σοροί των δύο νεκρών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας που βρίσκεται στην πλατεία αυτή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Στα περίχωρα της Ταχρίρ ακούγονταν επί ώρες πυροβολισμοί, ενώ οι διαδηλωτές των αντίπαλων στρατοπέδων πετούσαν οι μεν στους δε πέτρες πάνω στην γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου. Παράλληλα ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 17 συνολικά σε όλη την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πάνω από 200 πολίτες έχουν τραυματιστεί.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, πρόσθεσε η τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Την ίδια ώρα ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι συνολικά πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα από επιθέσεις ενόπλων στην πόλη Ελ Αρίς του βορείου Σινά.

Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους την ώρα που φρουρούσαν ένα κυβερνητικό κτίριο, ένα σημείο ελέγχου στο νότιο τμήμα της πόλης και το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι επιθέσεις αυτές ήταν συντονισμένες και έγιναν σε αντίδραση για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό.

Υποστηρικτές του Μόρσι επιτέθηκαν στο κυβερνείο του Βορείου Σινά

Ένοπλοι υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό, επιτέθηκαν χθες το βράδυ στο κυβερνείο του Βορείου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν την σημαία τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι οπλισμένοι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο κτήριο, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις της ασφάλειας έπειτα από ανταλλαγές πυροβολισμών, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.

Παράλληλα ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει χθες η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο Βόρειο Σινά, στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν εκδόθηκε καμία τέτοια απόφαση» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στο Reuters όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα.

Δηλώσεις του επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους «κατά εκατομμύρια» ως την αποκατάστασή του στην εξουσία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε.

«Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», δήλωσε ο Μπαντίε σε συγκέντρωση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ».

Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς «στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας».

Oι φιλελεύθεροι καλούν σε συγκεντρώσεις

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν σήμερα στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου» – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Χάλεντ Νταβούντ δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν τις αντίπαλες παρατάξεις σε απόσταση μεταξύ τους.

Τρεις νεκροί από πυρά
στο Κάιρο

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άνοιξε πυρ.

«Η ανατροπή του Μόρσι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο λέγοντας ότι η ανατροπή του Μόρσι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία.

Όπου κι αν γίνονται (…) τα πραξικοπήματα είναι κάτι κακό. Τα πραξικοπήματα έρχονται σαφώς σε αντίθεση με την δημοκρατία», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αυτοί που υπολογίζουν στα όπλα τους, αυτοί που υπολογίζουν στην δύναμη των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να οικοδομήσουν την δημοκρατία (…). Η δημοκρατία μπορεί μόνον να οικοδομηθεί με τις κάλπες», πρόσθεσε.

Ο φίλα προσκείμενος στον Μόρσι Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την άρνηση των δυτικών χωρών να θεωρήσουν πραξικόπημα την επέμβαση αυτή του αιγυπτιακού στρατού.

«Οι Δυτικοί απέτυχαν στο τεστ της ειλικρίνειας», σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «λυπάμαι, αλλά η δημοκρατία δεν δέχεται το ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’».

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης