Επικριτικά σχολίασε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη δημιουργία νέων οικισμών. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταψήφισαν στον ΟΗΕ την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος-παρατηρητή, η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα σχέδια για νέους οικισμούς καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ανησυχία για το σχέδιο της Ιερουσαλήμ εξέφρασε και η Βρετανία.

«Θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι οι δραστηριότητες της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» τόνισε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον, παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να οικοδομήσει 3.000 κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ιστορική απόφαση του ΟΗΕ.

Στην ομιλία της με κύριο άξονα το Μεσανατολικό, η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση για ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους υπό την καθοδήγηση της νόμιμης εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να βρούμε μέσω διαπραγματεύσεων τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών. Αυτός είναι ο στόχος μας» πρόσθεσε η υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχεί και το Λονδίνο
Την «έντονη ανησυχία» του για το ισραηλινό σχέδιο οικοδόμησης νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς εξέφρασε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος ελπίζει «να ανακαλέσει η Ιερουσαλήμ την εν λόγω απόφασή της».

«Με ανησυχούν ιδιαίτερα οι πληροφορίες ότι η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη» δήλωσε ακόμη ο Βρετανός υπουργός και τόνισε πως «η Βρετανία συνιστά στην ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης