Ένταση επικράτησε σήμερα στο Πακιστάν, την επομένη μιας από τις πιο πολύνεκρες ημέρες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας με 125 νεκρούς σε τέσσερις επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο ειδικά σιίτες, στο αποκορύφωμα της αύξησης των επεισοδίων βίας ενώ απομένουν μήνες ως τις εκλογές.

Η πιο αιματηρή από τις χθεσινές επιθέσεις, μια διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι που διαπράχθηκε σε ένα μπιλιαρδάδικο σε μια συνοικία όπου κατοικούν κυρίως μέλη της σιιτικής μειονότητας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 121, στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κατάστημα αυτό σύχναζαν κυρίως σιίτες, σύμφωνα με τις αρχές. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή που έχει γίνει ποτέ στο Πακιστάν εναντίον της συγκεκριμένης θρησκευτικής μειονότητας-στην οποία ανήκει περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας ο οποίος ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια- , ανέλαβε μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, η Λασκάρ ε Τζάνγκβι (“Στρατός του Τζάνγκβι”), η οποία διαπράττει τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον σιιτών στη χώρα.

Η συγκεκριμένη ομάδα, που θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, είχε αναμιχθεί σύμφωνα με τις αρχές στην απαγωγή και την δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, που είχε αποκεφαλιστεί τον Ιανουάριο του 2002.

Εκατοντάδες σιίτες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία σήμερα αντίκρυ στο κτίριο που υπέστη τεράστιες καταστροφές από την επίθεση, ενώ συγγενείς αρνήθηκαν να ενταφιάσουν τους οικείους τους οι οποίοι σκοτώθηκαν από την επίθεση ωσότου αποκατασταθεί η ασφάλεια στην πόλη, καταγγέλλοντας ως αναποτελεσματική την δράση της αστυνομίας και της παραστρατιωτικής συνοριοφρουράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης