Στην Βιέννη επανέρχονται το Ιράν και οι «Έξι» για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με απώτερο στόχο μία μακροπρόθεσμης βάσης συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τημ διαβούλευση στη βάση της υφιστάμενης ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τις όποιες προσδοκίες για γρήγορη πρόοδο τονίζοντας πως η συνολική διαδικασία είναι «εξίσου πιθανό να πετύχει όσο και να αποτύχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα στην Βιέννη, έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), θα είναι οι πρώτες σε σειρά επαφών των δύο πλευρών τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι πάντως να μην ξεπεραστεί το όριο των έξι μηνών για μόνιμη συμφωνία – που είχε τεθεί στην πρώτη προσέγγιση της 24ης Νοεμβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters επαναλάμβαναν, εν όψει των νέων συναντήσεων, την φράση του Μπαράκ Ομπάμα πως «είναι εξίσου πιθανό να πετύχουν όσο και να αποτύχουν» οι συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, τις προσδοκίες για άμεση, θεαματική πρόοδο θυμίζουμε ότι έριξε χθες και η ιρανική πλευρά, διά στόματος του αγιατολάχ Χαμενεΐ. «Δεν είμαι αισιόδοξος για τις συνομιλίες, αν και δεν είμαι ούτε αντίθετος», δήλωσε ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης