Αισιόδοξοι ότι θα σταματήσει πολύ σύντομα το αιματοκύλισμα που σημειώνεται επί μία εβδομάδα στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, εν αναμονή και της απόφασης για κατάπαυση του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι ανέφερε ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης-ξημερώματα Τετάρτης αναμενόταν σχετική ανακοίνωση εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, κάτι που ωστόσο μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το Ισραήλ.

Με τον Λευκό Οίκο να πιέζει για κατάπαυση πυρός, σχετική ανακοίνωση αναμενόταν το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ωστόσο, η συμφωνία για κατάπαυση της πυρός στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως θα καθυστερήσει κάποιες ώρες, καθώς λίγο πριν τις 22.30- ώρα Ελλάδας, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ezzat al-Rishq δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως η εκεχειρία καθυστερεί γιατί το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ισραηλινή πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει, έτσι δεν θα παραθέσουμε συνέντευξη Τύπου απόψε και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο. Η εκεχειρία καθυστερεί επειδή περιμένουμε την Ισραηλινή πλευρά να απαντήσει», ήταν τα ακριβή λόγια του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς.

Επιπλέον, περίπου από τις 23.00, ελικόπτερο τύπου apache εκτοξεύει πυραύλους στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Ακριβώς, στις 23.00 το Ισραήλ επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της εκεχειρίας, με αξιωματούχο του να δηλώνει στο Al Jazeera: «Έχουμε το πράσινο φως από τους πολίτες μας να συνεχίσουμε τις επιθέσεις».

Πατήστε εδώ για να δείτε live όλες τις εξελίξεις

Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Στους 134 ανέρχονται πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι μετά και από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αμυντικός πυλώνας» που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 34 παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.000, ενώ οι 31 από αυτούς είναι παιδιά.

«Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Σάμπρα σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων νωρίς το βράδυ της Τρίτης.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο δημοσιογράφοι του TV Channel που συνδέονται με τη Χαμάς.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία έριξε την ίδια ημέρα φυλλάδια σε πολλές συνοικίες της πόλης της Γάζας με τα οποία ζητεί από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν «αμέσως» τις κατοικίες τους, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Για τη δική σας ασφάλεια, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε αμέσως τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης», έγραφαν τα φυλλάδια στα αραβικά, ενώ το κείμενο συνοδευόταν από ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.

Εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ένας στρατιώτης, ο 18χρονος Yosef Fartuk, έπεσε νεκρός μετά από εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα. Είναι ο πρώτος στρατιώτης που σκοτώνεται από την έναρξη της αντιπαράθεσης μεταξύ του ισραηλινού στρατού από τη μια και των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ από την άλλη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας πρόσθεσε ότι ένας Βεδουίνος από την περιοχή του Νεγκέβ, ο Αλαγιάμ Σάλεμ αλ Ναμπάρι, σκοτώθηκε επίσης από ρουκέτα, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή. Ο αλ Ναμπάρι ήταν Ισραηλινός πολίτης και εργαζόταν για λογαριασμό του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 150 πύραυλοι από τη Γάζα στο έδαφός τους.

Συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων-Ισραηλινών στρατιωτών

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και νεαρών Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο ενός διαδηλωτή χθες Δευτέρα, στη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Δεκάδες νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί στην παλιά πόλη της Χεβρώνας άρχισαν να φωνάζουν «εκδίκηση» και να πετούν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την κηδεία του Χάμντι αλ Σάλαχ στην οποία παρέστησαν περίπου 5.000 άνθρωποι.

Ο Σάλαχ σκοτώθηκε τη Δευτέρα υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες έπειτα από μια ημέρα συγκρούσεων στο περιθώριο διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στη Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, μεταξύ περίπου 500 διαδηλωτών και ισραηλινών στρατιωτών.

Ζητεί εγγυήσεις το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Άριε Μέκελ δήλωσε ότι «το Ισραήλ επιθυμεί να επέλθει συμφωνία που θα εγγυάται τον τερματισμό της ρίψης ρουκετών στο έδαφός του από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και της παράνομης εισόδου όπλων σ’ αυτήν, μέσω της Αιγύπτου» δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Αριε Μέκελ.

Στην ενημέρωση που έκανε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Μέκελ τόνισε ότι για την επίτευξη συμφωνίας προσβλέπει στην Αίγυπτο που είναι μια σημαντική χώρα και μεγάλος παίκτης στον αραβικό κόσμο, καθώς και στη σοβαρότητα της αιγυπτιακής ηγεσίας.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή – Αίγυπτο, Ισραήλ, Γάζα – σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Μέκελ τόνισε ότι το Ισραήλ δέχθηκε πρώτο επίθεση και ότι οι απαντήσεις του στοχεύουν «στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών του, που είναι πρώτιστο μέλημα κάθε κυβέρνησης».

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, σύμφωνα με τον Ισραηλινό διπλωμάτη, η επίθεση εναντίον του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Τζαμπάρι, καθώς και η στόχευση εναντίον των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Fajr, που ήταν αποθηκευμένοι στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους καταστράφηκαν.

Οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» διακήρυξη του ΟΗΕ για τη βία

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν σήμερα την έγκριση και την έκδοση διακήρυξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες με την διακήρυξη, η οποία έπρεπε να εγκριθεί ομόφωνα, επειδή «δεν αναφερόταν στην αιτία» (τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς) της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Είχαμε καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσουμε οποιαδήποτε δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ανάλογα με το αν υποστηρίζει τις τρέχουσες διπλωματικές ενέργειες για την αποκλιμάκωση της βίας και για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα που θα δίνει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες στις ισραηλινές πόλεις», σημείωσε η Πέλτον.

«Καθώς δεν αποτελούσε ένα αίτημα για έναν άμεσο και διαρκή τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ, αυτή η διακήρυξη δεν συνέβαλε εποικοδομητικά στους σκοπούς αυτούς», υπογράμμισε, «και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το κείμενο απόφασης».

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει χθες ότι αν το 15μελές Συμβούλιο δεν συμφωνούσε σήμερα σε μια διακήρυξη, στη συνέχεια θα θέσει σε ψηφοφορία άλλη απόφαση (που αποτελεί μια πιο σθεναρή κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη διακήρυξη), αργότερα σήμερα με αίτημα τον τερματισμό της βίας και την υποστήριξη των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη της ειρήνης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης