Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Φωτιές να σιγοκαίνε στα Δυτικά Βαλκάνια «βλέπει» ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νίλς Μουϊζνιεκς, και σε δημόσια παρέμβαση του την Τρίτη, επισημαίνει πως στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κάθε προσπάθεια συμφιλίωσης έχει σταματήσει εξαιτίας των εθνοτικών διαιρέσεων και της πόλωσης στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας επισκεφθεί όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ο Επίτροπος διαπιστώνει ότι η συμφιλίωση μεταξύ λαών και κρατών στην περιοχή, εμποδίζεται από την άρνηση της γενοκτονίας, τη δοξασία εγκληματιών πολέμου και τις προσπάθειες αποκατάστασης προσώπων που εμπλέκονται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990.

Επιπλέον τονίζει, οι διαιρέσεις έχουν επιδεινωθεί από τον ιστορικό ρεβιζιονισμό που σχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον φλεγόμενο λόγο από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες και τον επίμονο εθνοτικό διαχωρισμό στην εκπαίδευση.

Διατυπώνοντας τις σκέψεις του, για να σταματήσει η άκρως ανησυχητική αυτή κατάσταση, στην «γειτονιά» της Ελλάδος, ο Επίτροπος, συστήνει, μεταξύ άλλων ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1.Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα αγνοούμενα πρόσωπα σ’ αυτές τις περιοχές, που ανέρχονται σε 40.000, κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του ’90 και θεωρήθηκαν ως γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο,διευκρινίζει, η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και από ανεπαρκή οικονομικά και ανθρώπινα μέσα για εκταφές και αναγκαία ιατροδικαστική εργασία.

2.Επιβάλλεται η καταπολέμηση της ατιμωρησίας, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο

Ο Επίτροπος διαπιστώνει ότι, οι δράστες σοβαρών παραβιάσεων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί, οι πράξεις τους δεν έχουν διερευνηθεί και δεν έχουν διωχθεί η οδηγηθεί σε δίκαιη δίκη.

*Ολόκληρη η δημόσια παρέμβαση Μουϊζνιεκς στο συνημμένο (αγγλικά)

https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/reconciliation-stalled-in-the-western-balkans

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης