«Η δραστηριότητα των τρομοκρατών του ΡΚΚ ευνοεί τις δυσκολίες στις λιγότερες αναπτυγμένες τουρκικές επαρχίες εμποδίζοντας τη χώρα να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση με τους κυβερνήτες των επαρχιών, η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της τρομοκρατίας, η μορφή της Τουρκίας θα ήταν διαφορετική σήμερα και, όταν την ξεπεράσουμε, που θα γίνει κι αυτό, θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τη χώρα» υποστήριξε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, η «Hürriyet» δημοσιεύει πως ο φυλακισμένος ηγέτης του εκτός νόμου ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είπε στις τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας πως υποπτεύεται ότι οι δολοφονίες στο Παρίσι τριών μαχητικών στελεχών της οργάνωσής του «ήταν μήνυμα από εκείνους που δεν επιθυμούν να συνεχίσει τον διάλογο με τις τουρκικές Αρχές για επίλυση του κουρδικού προβλήματος».


O Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Πηγές που ζήτησαν από την εφημερίδα να διατηρηθεί η ανωνυμία τους υποστήριζαν ότι ο Οτζαλάν δεν διευκρίνισε «από ποιους εστάλη το μήνυμα με τη δολοφονία των τριών γυναικών μελών του ΡΚΚ στην Ευρώπη», μία από τις οποίες, η Sakine Cansız, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αν οι δολοφονίες στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου ήταν έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου ή είχε πολιτικά κίνητρα. Αναφέρεται μόνο πως η Τουρκία συνεργάζεται με τις γαλλικές Αρχές για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στη «Hürriyet» ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται να διαλευκανθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Γάλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εξετάζονται τρία σενάρια:

1. Το πιθανότερο σενάριο αφορά εσωτερικές διαμάχες για τα οικονομικά έσοδα του κόμματος.

2. Δεν αποκλείεται και η ερωτική εκδίκηση από ζήλεια, επειδή υπάρχουν υπόνοιες ότι η Güney ήταν ερωτευμένη με κάποια άλλη γυναίκα που εργάζεται στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους στην Ευρώπη τηλεόραση «Roj TV».

3. Το τρίτο σενάριο -και λιγότερο πιθανό για τις γαλλικές αλλά και τις τουρκικές Αρχές- έχει να κάνει με την ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών.

Η κουρδική εφημερίδα «Yeni Özgür Politika», που εκδίδεται στην Ευρώπη από το ΡΚΚ, σε άρθρο της 28ης Ιανουαρίου κατονόμαζε ως ύποπτο για την εκτέλεση των τριών γυναικών τον Τούρκο πολίτη Adnan Gürbüz, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών αλλά και παράνομης διακίνησης προσώπων. Την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν στο Παρίσι, απ’ όπου αναχώρησε την επομένη για τη Βρετανία.

Οι τουρκικές Αρχές θεωρούν επίσης ως ύποπτο έναν Ρώσο αρχιμαφιόζο, τον Aslan Usyanov, ο οποίος εμπλέκεται σε προμήθειες όπλων προς το ΡΚΚ.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Hürriyet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης