Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Αφρικής αναμένεται να κατασκευαστεί στην Γκάνα, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Η ίδια φιλοδοξεί το project “Nzema” να πυροδοτήσει «κύμα» επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια σε ολόκληρη την Αφρική.

Σύμφωνα με την “Blue Energy”, οι – συνολικής ισχύος 155MW – συστοιχίες φωτοβολταϊκών θα στοιχίσουν 400 εκατομμύρια δολάρια. Το πάρκο – που θα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας – θα εγκαινιαστεί το 2015 καλύπτοντας το 20% των στόχων της κυβέρνησης της Γκάνας για κάλυψη του 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ας Σάρμα της IMS ResearchΠαρότι τα τελευταία χρόνια έχει εξαγγελθεί η δημιουργία δεκάδων ηλιακών πάρκων ανά την Αφρική, ελάχιστα είναι τόσο μεγάλης κλίμακας, επισημαίνει μιλώντας στο BBC ο αναλυτής της IMS Research, Ας Σάρμα, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής της αφρικανικής χώρας κατά 6%.

Ο ίδιος σημειώνει ότι καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου θα διαδραματίσει ο νόμος της Γκάνας για την ανανεώσιμη ενέργεια, στο πλαίσιο του οποίου το φωτοβολταϊκό πάρκο θα υποστηρίζεται μέσω συστήματος αμοιβής παραγόμενης κιλοβατώρας (feed – in tariff) για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η Blue Energy, άλλωστε, παραδέχεται ότι προσανατολίζεται σε εντατικοποίηση των επιχειρήσεών της στην Αφρική, μετά τις περικοπές των επιδοτήσεων για ηλιακή ενέργεια, στις οποίες προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διορατική στρατηγική της Γκάνας την τοποθετεί σε θέση ισχύος, ώστε να ηγηθεί της επανάστασης της ανανεώσιμης ενέργειας στην υποσαχάρια Αφρική», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Energy, Κρις Ντιν. «Το “Nzema” αποτελεί υπόδειγμα για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν τις τεράστιες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας στην Αφρική».

Η εταιρεία, που έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες Αρχές, αναμένει την δημιουργία 200 μόνιμων θέσεων εργασίας και άλλων 500 κατά την διάρκεια των έργων. Η κατασκευή του πάρκου, με την τοποθέτηση 630 χιλιάδων πάνελ, αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2013.

Επιιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης