Άλλος ένας επικεφαλής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας καθαιρέθηκε την Τρίτη από τα καθήκοντά του, με αφορμή το «φιάσκο» της έρευνας για την ομάδα των νεοναζιστών που δολοφόνησαν εννέα μετανάστες – μεταξύ των οποίων και έναν Έλληνα – και μια αστυνομικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας, ο συντηρητικός Γιεργκ Γκάιμπερτ, ζήτησε από τον Τόμας Ζίπελ, τον πρόεδρο της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών του κρατιδίου (Φερφάσουνγκσουτς) να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καθαίρεση του Ζίπελ σημειώνεται μία ημέρα μετά την παραίτηση του επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών Χάιντς Φρομ. Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Φρομ είχε αποκαλύψει ότι οι φάκελοι που περιείχαν πληροφορίες για τους νεοναζιστές καταστράφηκαν εκουσίως από μέλη της υπηρεσίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Θουριγγίας εξήγησε ότι ο Ζίπελ απώλεσε την εμπιστοσύνη του τοπικού κοινοβουλίου όπου δρούσε επί χρόνια η τριμελής ακροδεξιά οργάνωση Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), κάτω από τη μύτη της υπηρεσίας του. Τα τρία μέλη της NSU φέρονται να σκότωσαν δέκα άτομα μεταξύ 2000-2006. Οι δύο από αυτούς βρέθηκαν νεκροί ενώ το τρίτο μέλος, η Μπεάτε Τσεπ, παραδόθηκε στις αρχές και παραμένει προφυλακισμένη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης