Η Λευκή Βίβλος για την Άμυνα, που εκδίδεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, προειδοποιεί εφέτος για την αυξανόμενη απειλή κατά της ιαπωνικής εθνικής ασφάλειας από το πυρηνικό, αλλά και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που εκτοξεύτηκαν από την Πιονγιάνγκ, τον προηγούμενο μήνα.

Οι δύο πύραυλοι κατέπεσαν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, επιτείνοντας το κλίμα ανησυχίας στο Τόκιο, αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, παρά την εφαρμογή των κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Λευκή Βίβλος επισημαίνει τον αυξημένο βαθμό αμυντικής επιτήρησης που απαιτείται από την Ιαπωνία, έναντι των ναυτικών και αεροπορικών δραστηριοτήτων της Κίνας περιφερειακά της Ιαπωνίας, μετά την κλιμάκωση που παρουσιάζουν.

«Από την προηγούμενη χρονιά, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο πυρηνικές δοκιμές, αλλά και περισσότερες από 20 δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις. Έτσι, η απειλή ασφάλειας έλαβε μία νέα διάσταση» σημειώνει το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας στην αναφορά των 563 σελίδων.

«Είναι πιθανόν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας να έχουν επιτευχθεί σοβαρά βήματα εξέλιξης και είναι επίσης πιθανό η Πιονγιάνγκ να έχει επιτύχει την παραγωγή πυρηνικού όπλου μικρής κλίμακας, αλλά και την απόκτηση πυρηνικών κεφαλών» επισημαίνει η ίδια αναφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία πυραυλική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα δείχνει ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί πλέον να πλήξει τη γεωγραφική περιοχή των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση δύο Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters.

Η κλιμάκωση της απειλής ασφάλειας από τη Βόρεια Κορέα έχει οδηγήσει πολλούς δήμους της Ιαπωνίας στην πραγματοποίηση ασκήσεων εκκένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών πιθανής πυραυλικής επίθεσης, ενώ έχει αυξηθεί η απαίτηση για την κατασκευή πυρηνικών καταφυγίων.

Η Ιαπωνική Λευκή Αμυντική Βίβλος επισημαίνει τη δυσκολία αναχαίτισης των πυραύλων που ακολουθούν τροχιά μεγάλου ύψους. Υπό την κλιμάκωση της πυραυλικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δέχεται πολιτικές πιέσεις προκειμένου να εξετάσει την εξασφάλιση πλήγματος κατά εχθρικών βάσεων. Το ενδεχόμενο αυτό υπαγορεύει τη δραστική αλλαγή του αμυντικού δόγματος που εφαρμόζει η Ιαπωνία. Μέχρι σήμερα, το Τόκιο έχει αποφύγει την απόκτηση βομβαρδιστικών αεροσκαφών ή πυραύλων τύπου κρουζ με μεγάλη ακτίνα δράσης για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά εχθρικών βάσεων.

Παράλληλα, η ίδια αμυντική αναφορά εκφράζει την ανησυχία των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας για την αμυντική απειλή κι από την Κίνα. Ο αριθμός των αναχαιτίσεων κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών από ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στο 2017, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2016 δραστηριοποιήθηκε και το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Ειρηνικού. «Υπάρχει πιθανότητα οι ναυτικές δραστηριότητές τους, σε συνδυασμό με τη δράση της αεροπορίας τους, να κλιμακωθούν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από τώρα και στο εξής» επισημαίνει η αμυντική αναφορά.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δραστηριότητες των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας» αναφέρει το ίδιο κείμενο. Οι σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας έχουν επιδεινωθεί με αφορμή τη διεκδίκηση ενός μικρού νησιωτικού συμπλέγματος στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης