Στην περιοχή Γκαρζί της επαρχίας Σετσουάν της Κίνας, που αποτελεί δίοδο προς το Θιβέτ, βρίσκεται το νέο αεροδρόμιο «Νταοτσένγκ Γιάντινγκ», το οποίο συνέδεσε αμέσως το όνομά του με ένα ρεκόρ.

Πρόκειται για το πολιτικό αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, καθώς βρίσκεται στα 4.411 μέτρα. Αυτό το ρεκόρ θέλουν να εκμεταλλευτούν οι Κινέζοι, ώστε να τονώσουν τον τουρισμό της περιοχής, αλλά κυρίως για να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις αερομεταφορές στο γειτονικό Θιβέτ, το οποίο τελεί υπό κινεζική κατοχή από το 1950.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αερολιμένας κόστισε στους Κινέζους περίπου 193 εκατομμύρια ευρώ και άφησε στη δεύτερη θέση το αεροδρόμιο Μπάγκντα του Θιβέτ που βρίσκεται σε ύψος 4.334 μέτρων. Σε τέτοια ύψη οι κινητήρες των αεροπλάνων δεν δίνουν μεγάλη ώθηση και απαιτείται μακρύς διάδρομος, ενώ οι επιβάτες ήδη προειδοποίησαν για πρόκληση ζαλάδων κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο και άλλα συμπτώματα που προκαλεί το υψόμετρο.

Προς το παρόν πραγματοποιείται μόνο μία πτήση ημερησίως, η οποία συνδέει το Νταοτσένγκ Γιάντινγκ με την Τσενγκντού. Το ταξίδι διαρκεί 65 λεπτά, ενώ, αν γίνει οδικώς, απαιτούνται περίπου δύο ημέρες. Κι όλα αυτά ενώ στην περιοχή υπάρχουν κι άλλα μικρά αεροδρόμια, καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, που καταλήγει στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ, και για την οποία η κινεζική κυβέρνηση ξόδεψε 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ για να την κατασκευάσει.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης