Το απίστευτο ποσοστό που άγγιξε η γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν «πάγωσε» την πολιτική ελίτ στο Παρίσι και επανέφερε τη γαλλική κοινωνία προ των ευθυνών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γαλλικός Τύπος, στο σύνολό του, αναδεικνύει την επόμενη ημέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την απρόσμενη επιτυχία της προέδρου του ακροδεξιού « Εθνικού Μετώπου», η οποία κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει το ποσοστό-ρεκόρ του πατέρα της, το περίφημο 16,8% στις εκλογές του 2002.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι επίσης το ζήτημα που απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Είναι προφανές πως, έπειτα από αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία ακύρωσε τις προβλέψεις των δημοσκόπων που έδιναν το πολύ ένα 15% στη Μαρίν Λεπέν, οι πάντες στο Παρίσι αλλά και τις Βρυξέλλες αναρωτιούνται το τι θα συμβεί στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Η ίδια η Μαρίν Λεπέ μετά την επιτυχία της δεν κρύβει τον επόμενο στόχο της, να καταστεί, δηλαδή, Αξιωματική Αντιπολίτευση τον Ιούνιο στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι γαλλικές εφημερίδες, με τίτλους του τύπου «Πέντε χρόνια “Σαρκοσισμού” έριξαν τη Γαλλία στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς», επιχειρούν να εξηγήσουν το φαινόμενο και τις εξαιρετικά ανησυχητικές προεκτάσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχηγός της Ακροδεξιάς, με τη σειρά της, αναμένεται να καλέσει τους ψηφοφόρους της να απέχουν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μέτωπο κατά του Σαρκοζί

Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, ωστόσο, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν από νωρίς. Ήδη ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος έκανε την έκπληξη και ήλθε 4ος στον πρώτο γύρο με ένα 11.7%, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να συστρατευθούν κατά του Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο. Πρόκειται για μία έμμεση, πλην όμως σαφή, στήριξη του σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Ολάντ. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε και αυτός να κερδίσει μία ιστορική πρωτιά. Είναι ο μοναδικός σοσιαλιστής, εκτός του Φρανσουά Μιτεράν το 1988, που κέρδισε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό (28,6%) σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αφήνουν στον Νικολά Σαρκοζί πολλά περιθώρια για τον 2ο γύρο της 6ης Μαΐου.

Αντιθέτως, οι πάντες επισημαίνουν την αποτυχία του Γάλλου πολιτικού να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στη γαλλική κοινωνία κατά την 5ετή και εξόχως επικοινωνιακού χαρακτήρα και αμερικανικής νοοτροπίας άσκηση εξουσίας στα Ηλύσια Πεδία.

To διάγγελμα Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό από την Τιλ στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ, νοτιοανατολικά.

«Προφανώς και είμαι βέβαιος (σ.σ. για τη νίκη)» είπε κατά την άφιξή του στο εκλογικό του στρατηγείο, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας στο πλήθος των συγκεντρωμένων οπαδών του, είπε εν μέσω επευφημιών: «Αγαπημένοι μου πολίτες. Οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν μαζικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία, με μία συμμετοχή ασυνήθιστη: 80%. Από αυτές τις εκλογές αναδύονται πολλά σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι προηγούμαι στον πρώτο γύρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που με έβαλαν σε αυτή τη θέση και με τίμησαν».

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει και τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν- Λικ Μελανσόν, ο οποίος έχει δηλώσει εκ των προτέρων πως θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Σοσιαλιστή υποψήφιο. Αναφορά έκανε επίσης και στην υποψήφια των Πρασίνων, Εύα Ζολί.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε «η Ευρώπη (επί της προεδρίας του) να (ξανα)μπεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και απασχόλησης».

Oι δηλώσεις Λε Πεν

«Η άκρα Δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά» τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι θα υποδείξει στους ψηφοφόρους της «να μη ψηφίσουν “ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί”» στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το διάγγελμα Σαρκοζί

Στη Μιτιαλιτέ, στο Καρτιέ Λατέν, έδωσε ραντεβού στους οπαδούς του ο Νικολά Σαρκοζί, για να κάνει δηλώσεις μετά τις εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για «ψήφο της κρίσης». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου, καλώντας τους εκλογείς να τον ψηφίσουν «από αγάπη για την πατρίδα».

Οι δηλώσεις Μελανσόν

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ζήτησε από τους οπαδούς του να δραστηριοποιηθούν, για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Στην κατάμεστη πλατεία Στάλιγκραντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν απευθύνθηκε στους οπαδούς του, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα (CSA) που του δίνουν γύρω στο 11,1%.

«Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε: «Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου, χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε, για να νικηθεί ο Σαρκοζί. Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης, μη ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα».

Δικαιολόγησε το κάλεσμα αυτό προς τους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι αναγκαία, γιατί η μάχη που δίνουν «δεν είναι μάχη προσωπική». «Δεν είναι καν μάχη μιας χώρας» πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι, να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί – Μερκέλ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ζαν- Λικ Μελανσόν.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του πως θα αναλάβει τις ευθύνες του:

Ποιος είναι ο Φ. Ολάντ

Ο 57 ετών Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος το 1997. Τα παρέδωσε το 2008.
Έχει διατελέσει σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, ποτέ, όμως, υπουργός του. Τόνισε πολύ εσχάτως ότι «μετά 17 έτη, κατά τα οποία κεντροδεξιοί εξελέγησαν πρόεδροι Δημοκρατίας, ήλθε η ώρα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη Γαλλία».

Πραγματιστής, δεσμεύθηκε να εξαλείψει το δημόσιο έλλειμμα, σήμερα στο 5,2% του ΑΕΠ, «μέχρι να τελειώσει το 2017». Δεσμεύθηκε, εξάλλου, για αύξηση μόλις 1% των κρατικών δαπανών ετησίως. Υποσχέθηκε επίσης «στροφή», από την αμιγή δημοσιονομική πειθαρχία, στην αναπτυξιακή πολιτική.
Ακόμα, 60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας –μόνον στην Εκπαίδευση– και άλλες 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας ειδικώς για νέους, στις περιοχές της Γαλλίας με την εμφανέστερη φτώχεια, χρηματοδοτούμενες αμφότερες από νέους φόρους στα πλούσια εισοδήματα.

Επειδή έχει δεσμευθεί ότι «θα επαναδιαπραγματευτεί» το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η πορεία του οποίου παρακολουθείται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, η οποία ρητά υποστήριξε την επανεκλογή Σαρκοζί.

Το 2007, ο Ολάντ χώρισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια πρόεδρο εκείνη τη χρονιά. Ολάντ και Ρουαγιάλ, ως ζεύγος, έχουν 4 παιδιά, ενώ πριν από λίγους μήνες βρέθηκαν αντίπαλοι να διεκδικούν το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Τελικά, ο Ολάντ πέρασε στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης απέναντι στη Μ. Ομπρί. Η Ρουαγιάλ δήλωσε την πλήρη στήριξή της στον πατέρα των παιδιών της και ο Ολάντ κέρδισε την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πότε και πού ψήφισαν οι υποψήφιοι πρόεδροι


Πρώτος από όλους τους υποψηφίους για την προεδρία ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Πο, γύρω στις 08.40 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού:

Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στις 10.00 (τοπική ώρα), όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει από το Σάββατο:



Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ ψήφιζε, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν περνούσε το κατώφλι του εκλογικού του κέντρου στο Παρίσι, προκειμένου να ρίξει την ψήφο του:

Μάλιστα, περίμενε στην ουρά, όπως και οι υπόλοιποι:

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν ψήφισε γύρω στις 10.30 (τοπική ώρα):


 
Λίγο πριν προσέλθει στην κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ο Ζαν  Λικ Μελανσόν πήρε πρωινό με φίλους, για να περάσει κάποιες «χαλαρές στιγμές με φίλους», όπως δήλωσε στο France 2: Ο υποψήφιος του κόμματος της άκρας Αριστεράς NPA, Φιλίπ Πουτού, έριξε την ψήφο του γύρω στις 10.00 στην πόλη Μπορντώ:



Στους δημοσιογράφους είπε πως η εκλογική διαδικασία «δεν είναι κάτι εξαιρετικό»:

Με τα πόδια πήγε στο εκλογικό κέντρο της Ενάν- Μπομόν η Μαρίν Λεπέν:

Η Μαρίν Λεπέν ψήφισε γύρω στις 11.20:



«Να μια ωραία πράξη να κάνει κανείς» δήλωσε, αφού ψήφισε, η υποψήφια της Ακροδεξιάς:

Ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν ψήφισε στη Γιέρ, την πόλη όπου παντρεύτηκε:

Ο Ντιπόν-Ενιάν δεν έκανε δηλώσεις.



Η ακροαριστερή υποψήφια Ναταλί Αρτό ψήφισε στην περιοχή Βαούλξ- εν- Βελάν, προάστιο της Λυόν:



Ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ ψήφισε στο 20ο εκλογικό διαμέρισμα του Παρισιού στις 11.30:



Ο Νικολά Σαρκοζί προσήλθε και ψήφισε τελευταίος, στο εκλογικό κέντρο του 16ου εκλογικού διαμερίσματος το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι:

Στην κάλπη Στρος- Καν, Μπ. Σιράκ και Φιγιόν

Ως απλός ψηφοφόρος προσήλθε για να ψηφίσει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, λίγο μετά τις 11.30 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής. Τον Στρος Καν υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Σαρσέλ, Φρανσουά Πιπονί.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έσφιξε τα χέρια των παρευρισκόμενων εκλογέων και μάλλον αναπόλησε με θλίψη την εποχή που υπήρξε το φαβορί, το δυνατό «χαρτί» των σοσιαλιστών για την προεδρία, προτού ακόμη προλάβει να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Λίγο μετά τις 12.30 (τοπική ώρα) ψήφισε η Μπερναντέτ Σιράκ, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, η οποία έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με την υποστηρικτική υπέρ του Ολάντ δήλωση του συζύγου της, χαρακτηρίζοντάς την «αδέξια».

Με τα πόδια ξεκίνησε από το Ξενοδοχείο Ματινιόν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ψήφισε γύρω στις 13.30 στο εκλογικό κέντρο του έβδομου διαμερίσματος του Παρισιού. Ο κ. Φιγιόν δήλωσε «βέβαιος» για το αποτέλεσμα, ενώ τόνισε πως «ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ διαφορετικός». «Για τα υπόλοιπα, οι Γάλλοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν» δήλωσε.

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 80%, ενώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 18.00 (τοπική ώρα), μέχρι και τις 17.00 το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 70, 59%.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες κατώτερο εκείνου της αντίστοιχης ώρας το 2007 (73, 87%).

Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής έφθανε το 28,29%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007, είναι όμως το δεύτερο υψηλότερο από το 1981.

Η Συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τις 17.00
Είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του 2002 (21,41%), οπότε το ποσοστό αποχής ρεκόρ θεωρήθηκε «κλειδί» για το τότε αποτέλεσμα-έκπληξη του ακροδεξιού υποψήφιου Ζαν-Μαρί Λεπέν εις βάρος του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν.

Σημειώνεται πως ήδη, εδώ και μία εβδομάδα, αναλυτές προειδοποιούσαν για μεγάλο ποσοστό αποχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτό αναμενόταν να ξεπεράσει το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας ενός ποσοστού των Γάλλων απέναντι στους πολιτικούς, τους οποίους δεν θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν την οικονομική κρίση. Τελικά, διαψεύστηκαν.

Διαβάστε επίσης Γαλλία: Προβάδισμα Ολάντ- Θεαματικό το ποσοστό της Λε Πεν, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, 17:27

Ξεκίνησαν οι εκλογές στη Γαλλία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, 09:00

Στο 28,29% η συμμετοχή στις εκλογές
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, 14:11

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης