«Αυτές είναι ιστορικέ στιγμές για την Ιταλία: Η Γερουσία μας μόλις ψήφισε να αποδεχθεί την από καιρό αναμενόμενη μεταρρύθμιση. Στο εξής δεν θα υπάρχει σύστημα με δύο Βουλές, όπου τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα έχουν ισότιμο ρόλο στην εξουσία. Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να κερδίζει δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης για να επιζήσει και η χώρα δεν θα χρειάζεται να διαθέτει 315 γερουσιαστές» αναφέρει σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian o Iταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Το άρθρο του Ιταλού πρωθυπουργού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές είναι ιστορικέ στιγμές για την Ιταλία: Η Γερουσία μας μόλις ψήφισε να αποδεχθεί την από καιρό αναμενόμενη μεταρρύθμιση. Στο εξής δεν θα υπάρχει σύστημα με δύο Βουλές, όπου τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα έχουν ισότιμο ρόλο στην εξουσία. Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να κερδίζει δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης για να επιζήσει και η χώρα δεν θα χρειάζεται να διαθέτει 315 γερουσιαστές.

Η Ιταλία απλοποιείται. Κάτι που θεωρείτο αδύνατον μόλις πριν δύο χρόνια, σήμερα έγινε πραγματικότητα.

Κάτι που ολόκληρη γενιά Ιταλών πολιτικών ονειρευόταν συμβαίνει τώρα. Και καθώς περιμένουμε αυτή την μεταρρύθμιση να εγκριθεί σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο, μπορούμε να δούμε αυτά τα μέτρα ως φυσική εξέλιξη διαδικασίας . Έτσι σε διάστημα 22 μηνών μεταρρυθμίζεται η αγορά εργασίας, γίνεται αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, περικοπή των φόρων ταυτόχρονα με ελάττωση του ελλείμματος, μείωση των καθυστερήσεων στην απόδοση της δικαιοσύνης (αν και πολλά απαιτούνται ακόμη) καταπολέμηση του τέρατος της γραφειοκρατίας με ταυτόχρονη επένδυση στην εκπαίδευση και την έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία, έχει πολλά να κάνει ακόμη για να επανέλθει στη σωστή της θέση. Το σύστημα της απονομής δικαιοσύνης, η λειτουργία των δημόσιων μέσων εξυπηρέτησης των πολιτών, η μείωση του χρέους η βελτίωση της διαφάνειας αποτελούν ξεκάθαρους στόχους της κυβέρνησής μου.

Και γνωρίζουμε ότι η σύγχρονη αναταραχή σε μερικές ιταλικές τράπεζες δείχνει ότι το πιστωτικό μας σύστημα –σταθερό και ισχυρό χάρη στις αποταμιεύσεις ισχυρές οικογενειακές αποταμιεύσεις- ακόμη απαιτούν περιστολή ώστε να υπάρξουν λιγότερες αλλά ισχυρότερες τράπεζες.

Όταν μιλούν οι αγορές, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες, είναι δίκαιο οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι να αποδεχθούν την ανάγκη της σοβαρής και συνοπτικής παρέμβασης. Εκ μέρους μας θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για υποστηριχθεί αυτός ο ιστορικός μεταρρυθμιστικός δρόμος.

Ωστόσο η Ιταλία δεν θα σταματήσει να απαιτεί να ακούγεται η φωνή της. Επί χρόνια η Ευρώπη έδειχνε να δίνει λίγη σημασία στην Ιταλία, λόγω της συμπεριφοράς εκείνων που κυβερνούσαν τη χώρα.

Τώρα όμως η μουσική έχει αλλάξει. Η νέα γενιά που βρίσκεται επικεφαλής αυτή την εποχή σ’ αυτό το αρχαίο έθνος πιστεύει σε μια Ευρώπη, όχι ως ένα σύνολο ενδιαφερομένων για το εθνικό συμφέρον κρατών, αλλά ως χώρο ελευθερίας, πνευματικής καλλιέργειας και ευημερίας.

Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε τον χώρο άμεσα. Πρέπει να δράσουμε χωρίς φόβο, αλλά με ξεκάθαρα και συμπαγή σχέδια με επίγνωση του αν η Ευρώπη αποτύχει, ο κόσμος θα γίνει ασθενέστερος.

Άρθρο του Ιταλού πρωθυπουργού στο «theguardian.com»

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης