Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί το σκάφος το οποίο συμμετέχει στις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ έχει αποσταλεί η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος).

«Η τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου», ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φρεγάτα εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella… το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης σημειώνεται πως το γεωτρύπανο West Capella αγκυροβόλησε στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Δύο ώρες νωρίτερα απ΄ότι είχε προγραμματιστεί έφτασε το γεωτρύπανο της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας ENI – TOTAL. 

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, υπογράμμισε πως το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του κυπριακό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει: «Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο».

Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες περίπου 75 ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης