Οι περισσότεροι Γερμανοί βλέπουν με φόβο το μέλλον κυρίως λόγω των εξελίξεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Για τους Γερμανούς το πιο σημαντικό αγαθό είναι η κοινωνική ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του 62% του πληθυσμού θα τεθεί σε κίνδυνο το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσκόπηση δείχνει πως οι Γερμανοί πιστεύουν ότι οδεύουν προς το χειρότερο. Προς τι τόση απογοήτευση παρά την ευμάρεια;

Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων Γερμανών πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Χορστ Οπασόφσκι Σύμφωνα με τον ερευνητή Χορστ Οπασόφσκι, ο οποίος ειδικεύεται στις προβλέψεις για το μέλλον, οι Γερμανοί δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από την παρούσα κατάσταση και κρατούν απαισιόδοξη στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αίσθημα δυσαρέσκειας στη χώρα της θαυμαστής ευημερίας αυξάνεται» λέει χαρακτηριστικά ο Οπασόφσκι στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, συμπληρώνοντας: «Η αφθονία δεν φέρνει την ευτυχία».

Ο Οπασόφσκι, ο οποίος είναι επίσης ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής Επιστήμης, αναφέρει ως παράδειγμα: «Όταν έχεις ένα αυτοκίνητο, είσαι ευτυχής. Όταν όμως αποκτάς δύο αυτοκίνητα, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θα γίνεις και διπλά ευτυχισμένος. Κάποια στιγμή ακόμη και ο “δείκτης της ευτυχίας” φτάνει στα όριά του».

Στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για το τέλος της χρονιάς, στην οποία συμμετείχε και ο Χ. Οπασόφσκι, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βλέπει με σκεπτικισμό και ανάμικτα συναισθήματα το νέο έτος. Το ποσοστό των σκεπτικιστών εμφανίζεται μάλιστα αυξημένο κατά 9% σε σχέση με πέρυσι. Οι άνθρωποι που περιμένουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες τη νέα χρονιά αποτελούν μειοψηφία και ανέρχονται στο 19%. Όπως σημειώνει ο Γερμανός ειδικός, το ποσοστό εκείνων που είναι αισιόδοξοι για το μέλλον παραμένει σταθερό.

Ο φόβος παραμένει παρά τον πλούτο

Το 62% των Γερμανών εκτιμά ότι στο μέλλον το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα αυξηθεί.

Το 61% αναμένει αύξηση της εγκληματικότητας, το 49% αύξηση του μίσους και της βίας, ενώ το 46% αύξηση της ξενοφοβίας. Όλα αυτά συνιστούν, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, παράγοντες που ενδέχεται να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη.

Δυναμικές εργασιακές διεκδικήσεις το 2018



Η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων το 2018 στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Δεδομένης της συνεχιζόμενα ανοδικής πορείας της οικονομίας οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υψώνουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους.

Παρά το γεγονός ότι τη χρονιά που έρχεται θα υπάρχουν λιγότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις συγκριτικά με το 2017, σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, όπως αυτούς του μετάλλου, της ηλεκτρονικής, των κατασκευών και των χημικών, αναμένονται αντιπαραθέσεις.

Η αρχή πρόκειται να γίνει με το συνδικάτο IG Metall, στο οποίο ανήκουν και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η κατασκευή μηχανημάτων. Σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν κατάφεραν αξιοσημείωτες προσεγγίσεις – κυρίως στο θέμα του ωραρίου εργασίας. Εκτός από μισθολογικές αυξήσεις της τάξεως του 6%, το συνδικάτο IG Metall διεκδικεί για τα 3,9 εκατομμύρια των εργαζομένων του μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 28 ώρες.

Το συνδικάτο IG Metall προανήγγειλε ήδη μαζικές προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου, οι οποίες πρόκειται να εξελιχθούν τον Φεβρουάριο σε ευρύτατες και δυναμικές απεργίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν τεθεί.

Υψηλές είναι και οι διεκδικήσεις του συνδικάτου του κατασκευαστικού κλάδου IG BAU για τις 700.000 των εργαζομένων που εκπροσωπεί.

Πέρα από αυξήσεις μισθών σε ποσοστό 6%, το συνδικάτο ζητεί 13ο μισθό για όλους και καταβολή οδοιπορικών για τους εργαζομένους που μετακινούνται στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Tο καλοκαίρι του 2018 αναμένονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη χημική βιομηχανία και τον Σεπτέμβριο οι αντίστοιχες των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.

Η νέα χρονιά θα κλείσει με τις διαπραγματεύσεις για τους 900.000 δημοσίους υπαλλήλους των γερμανικών κρατιδίων, oι οποίες αναμένεται να έρθουν στο επίκεντρο τον επόμενο Δεκέμβριο.

Πηγή: Deutsche Welle 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης