Η εκλογική αναμέτρηση κορυφώνεται με τις κάλπες να κλείνουν στις 22.00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας) και τα 50 εκατομμύρια (άνω των 16 χρόνων) Βρετανοί ψηφοφόροι, τότε θα έχουν επιλέξει τα 650 νέα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γουέστμίνστερ.

Εκτός από τις βουλευτικές διεξάγονται και τοπικές εκλογές για την εκλογή 279 δημάρχων και πλέον των 9.000 δημοτικών συμβούλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη στο Bedfordshire, διεξάγεται τοπικό δημοψήφισμα για την αύξηση ή μη του δημοτικού φόρου.

Ήδη έχουν ρίξει την ψήφο τους στις κάλπες, ο πρωθυπουργός David Cameron, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Nigel Farage, ο ηγέτης των Εργατικών Ed Miliband και η ηγέτης των Πρασίνων Natalie Bennett.

Υπάρχουν ακόμη και οι ψηφοφόροι που έστειλαν την ψήφο τους με ταχυδρομική επιστολή – ένα ποσοστό που υπολογίζεται να ξεπερνά το 15% του εκλογικού σώματος που ψήφισε το 2010. Τότε η προσέλευση στις κάλπες ήταν 65%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνονται αποδεκτές και ψήφοι που θα έχουν σταλεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).

Η καταμέτρηση των ψήφων, αναμένεται να πάρει όλη τη νύχτα, επειδή απαιτείται και επανακαταμέτρηση.
Η κάλυψη του BBC για το εκλογικό αποτέλεσμα, θα αρχίσει στις 21:55 με ζωντανές συνδέσεις από 220 εκλογικά τμήματα της επικράτειας.

Για την Ουαλία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία, το πρόγραμμα θα καλύπτουν οι τοπικοί σταθμοί.

Τι περιμένει η οικονομία από τις εκλογές;

Το θέμα που κυριάρχησε στον προεκλογικό αγώνα ήταν η κατάσταση της οικονομίας.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με πιο βραδείς ρυθμούς από ότι αναμενόταν.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,3 % ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 παρουσίαζε ακόμη ένα συν της τάξης του 0,6 %. Ένας από τους βασικούς μοχλούς της έστω και ισχνής αυτής ανάπτυξης είναι η κατανάλωση. Αλλά οι Βρετανοί αρχίζουν και ξοδεύουν και πάλι περισσότερα.

Ζητούμενο οι επενδύσεις στις υποδομές

Πολλές επιχειρήσεις επιρρίπτουν στην κυβέρνηση Κάμερον ότι τα τελευταία χρόνια επένδυσε ελάχιστα στις υποδομές. Αξιοσημείωτες βελτιώσεις αντιθέτως κατάφερε στο City του Λονδίνου.

Αφενός οι τράπεζες ελέγχονται πλέον πιο αυστηρά ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ τους εντάθηκε: Τα τελευταία δυο χρόνια δόθηκαν συνολικά έντεκα νέες άδειες σε τράπεζες. Ο Σύνδεσμος Τραπεζιτών χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο. Όπως επισημαίνει ο Μαρκ Μπόλιτ από το TheCity UK:

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να το παρακάνουμε, να προβάλουμε εμπόδια στη δουλειά των επιχειρήσεων, να αυξάνουμε τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, για τις επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανοίγουν εταιρικούς λογαριασμούς».

Να συνεχιστεί το πρόγραμμα περικοπών

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση, να επενδύσει στοχευμένα, αλλά να συνεχίσει γενικότερο το πρόγραμμα περικοπών, εκτιμά ο Τζάστιν Στιούαρτ από τον επενδυτικό οίκο «7ΙΜ»:

«Ας το αφήσουμε επιτέλους πίσω μας. Όσο περισσότερο το συζητάμε, τόσο περισσότερο σκέφτονται οι επενδυτές εάν θα πρέπει να επενδύσουν σε εμάς ή καλύτερα στη Γερμανία ή την Ιρλανδία. Γιατί μπορεί σε δυο, τρία χρόνια να μην είμαστε πια στην ΕΕ».

Οι περισσότεροι Βρετανοί τραπεζίτες όμως και οι περισσότεροι βρετανοί επιχειρηματίες ελπίζουν να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν νικητής των εκλογών θα είναι ο Κάμερον ή ο Μίλιμπαντ.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης