Με διάχυτη ικανοποίηση από την πλευρά διαφόρων οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος έγινε δεκτή η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη χθεσινή δημόσια ορκωμοσία του, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε με τον πλέον άμεσο τρόπο την απειλή της κλιματικής αλλαγής, θέτοντάς την ως προτεραιότητα κατά τη δεύτερη θητεία του.

Παρά την αισθητή απουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, το ζήτημα τέθηκε ξαφνικά επί τάπητος παραμονές των εκλογών, όταν ο τυφώνας Sandy έπληξε μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά, ο Ομπάμα εξέπληξε πολλούς. Εξάλλου, οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα αναφερόταν εκτενέστερα στο ζήτημα της οπλοκατοχής, στον απόηχο της εισήγησής του για αυστηρότερα μέτρα ή στις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό. Τελικά, αναφέρθηκε περισσότερο στην κλιματική αλλαγή και με μεγαλύτερη έμφαση από κάθε άλλη φορά.

«Θα ανταποκριθούμε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνουμε θα συνιστά προδοσία απέναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στην ανάγκη μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές ενέργειες, «έκλεισε το μάτι» στους Ρεπουμπλικανούς λέγοντας ότι «έτσι θα προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, η προστασία του οποίου μας ανατέθηκε από το θεό. Αυτό θα δώσει νόημα στις ηθικές αξίες των προγόνων μας».

Το περιεχόμενο της ομιλίας Ομπάμα χαιρέτισε το WWF, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πρακτική συζήτηση σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της οργάνωσης, «ο πρόεδρος θα πρέπει να αναφερθεί και στα βήματα που σκοπεύει να κάνει για να “καθαρίσει” το ενεργειακό μας σύστημα, να βοηθήσει τις κοινότητες να προετοιμαστούν για τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ενθαρρύνει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει δράση πιο αποφασιστικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις άλλων οργανώσεων, χαιρετίζοντας την απόφαση του προέδρου να τονίσει τη σημασία του ζητήματος, αλλά καλώντας τον ταυτόχρονα να επικεντρώσει εκεί τις προσπάθειες εδραίωσης της υστεροφημίας του. Περιμένουν, επίσης, να δουν κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει συνέχεια στο θέμα, περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» το Φεβρουάριο ή θα «λυγίσει» μπροστά στα πιθανά εμπόδια από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης