Ολοκληρώθηκε η δημόσια τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, παρουσία 800.000 ατόμων. Τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ θα τραγουδήσει η Μπιγιονσέ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, Τζο Μπάιντεν, ορκίστηκαν σε ιδιωτική τελετή την Κυριακή, καθώς το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτάσσει η ορκωμοσία του προέδρου να γίνεται στις 20 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη φορά, ο πρόεδρος ορκίστηκε δημοσίως. Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι έσπευσαν σήμερα στο κέντρο της Ουάσινγκτον για την τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία ξεκινά και επίσημα η δεύτερη προεδρική θητεία του στην ηγεσία των ΗΠΑ.


(Μετά την ορκωμοσία του, ο Μπ. Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη μνεία στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ο Μπ. Ομπάμα κατά την εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, συνεχίζουμε τη διαδρομή ενός δίχως τέλους ταξιδιού». «Η πίστη στις θεμελιώδεις αρχές μας απαιτεί νέες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει τώρα. Έχει ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Οι δυνατότητες της Αμερικής είναι απεριόριστες». «Εμείς οι άνθρωποι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης αξίζει να χαίρεται της βασικής ασφάλειας και αξιοπρέπειας» υπογράμμισε.

«Θα απαντήσουμε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνουμε θα προδώσει τα παιδιά μας και την επόμενη γενιά» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της περισσότερες φορές από ό,τι στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Εμείς, ο λαός, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαρκής ασφάλεια και ειρήνη δεν απαιτεί αέναο πόλεμο» τόνισε. Ο Μπ. Ομπάμα καταχειροκροτούμενος ανέφερε, κλείνοντας την ομιλία του: «Το ταξίδι μας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι οι ομοφυλόφιλοι αδερφοί μας και αδερφές μας να χαίρονται ίσης συμπεριφοράς όπως όλοι οι υπόλοιποι, απέναντι στον νόμο. Το ταξίδι μας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι κανένας πολίτης να μην αναγκάζεται να περιμένει για ώρες, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».

(Η ομιλία Ομπάμα)


(Ο Μπ. Ομπάμα ορκίστηκε επτά λεπτά πριν τις 19.00 – ώρα Ελλάδος. Στα δεξιά του, η σύζυγός του Μισέλ)


(Ο Τζ. Μπάιντεν ορκίστηκε στις 18.48 – ώρα Ελλάδος. Ο Μπ. Ομπάμα διακρίνεται πίσω του)
 
Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση» την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: «Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

Η πρώτη τελετή, που ουσιαστικά αποτέλεσε ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, πραγματοποιήθηκε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου χθες το μεσημέρι, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας.

Ο Ομπάμα ορκίστηκε την Κυριακή από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Τζον Ρόμπερτς στην Μπλε Αίθουσα του Λευκού Οίκου, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του Σάσα και Μαλία. Για τον όρκο χρησιμοποιήθηκε η οικογενειακή βίβλος της Μισέλ Ομπάμα, την οποία κρατούσε η Πρώτη Κυρία. Βάζοντας το χέρι του πάνω σε αυτήν ο Ομπάμα επανέλαβε τις 35 λέξεις του όρκου που του διάβασε ο Ρόμπερτς, δηλαδή ότι «θα εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ» και «θα διαφυλάξει, θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα» της χώρας. Ωστόσο, σήμερα θα ορκιστεί πάνω στη Βίβλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την ημέρα μάλιστα των γενεθλίων του δολοφονηθέντος πολιτικού

«Τα κατάφερα». Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν έκανε σχόλια μετά τη σύντομη τελετή, που έγινε σε μια αίθουσα της οποίας τους τοίχους κοσμούν πορτρέτα αμερικανών προέδρων. Αγκάλιασε και φίλησε τη σύζυγό του και απάντησε στην παρατήρηση μιας κόρης του λέγοντας γελαστός: «Τα κατάφερα». Επειτα από τη σημερινή δημόσια ορκωμοσία ο Ομπάμα θα έχει ορκιστεί συνολικά τέσσερις φορές – δύο για κάθε θητεία – αριθμός ίσος με του Φρανκλίνου Ρούζβελτ που υπηρέτησε τέσσερις θητείες. Μια δεύτερη ιδιωτική ορκωμοσία χρειάστηκε το 2009 όταν ο δικαστής Ρόμπερτς μπέρδεψε τα λόγια του κατά τη δημόσια τελετή.

Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20η Ιανουαρίου συμπίπτει με Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη. Μετά την επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων. Έτσι, σήμερα επαναλαμβάνει τον ίδιο όρκο σε ειδική εξέδρα που έχει στηθεί μπροστά στο Καπιτώλιο και μπροστά από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ομιλία του για τους στόχους της δεύτερης θητείας και το όραμά του. Κατόπιν θα λάβει μέρος πεζή μαζί με τη Μισέλ σε ένα τμήμα της παρέλασης μέσω της Λεωφόρου Πενσυλβάνια προς τον Λευκό Οίκο. Η σημερινή ορκωμοσία συμπίπτει και με την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οπότε γιορτάζονται τα γενέθλια του πολιτικού που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα. Οπως έλεγε μάλιστα πρόσφατα ένας από τους στενούς συμβούλους του Ομπάμα, «αυτή την ημέρα τη φοβόμασταν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Φανταστείτε, ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ να εγκατέλειπε τον Λευκό Οίκο ηττημένος την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ».

Η ήττα από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ αποφεύχθηκε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και έτσι τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος διακυβέρνησης από τον Ομπάμα, που όμως έχει να αντιμετωπίσει πολλά από τα ζητήματα της πρώτης θητείας: υψηλά ποσοστά ανεργίας, τεράστιο χρέος και μεγάλη πόλωση στην Ουάσιγκτον για την επίλυση των προβλημάτων. Όλα αυτά έχουν περιορίσει αρκετά τον ενθουσιασμό για τη δεύτερη ορκωμοσία, χθες όμως οι Ομπάμα γνώρισαν στιγμές αποθέωσης και ευφορίας όταν εκκλησιάστηκαν σε ναό Αφροαμερικανών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο Μπαράκ και η Μισέλ, που έκοψε τα μαλλιά της ασύμμετρο καρέ με αφέλειες, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με τους άλλους εκκλησιαζόμενους στους ρυθμούς της γκόσπελ ενώ ο πάστορας Μπράξτον έλεγε: «Μπροστά, μπροστά» – το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας. Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχαν καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον.


(Το συγκεντρωμένο πλήθος)


(Το συγκεντρωμένο πλήθος)

Οι σταρ της τελετής

Εκδηλώσεις γεμάτες σταρ του πενταγράμμου είναι προγραμματισμένες για σήμερα στην Ουάσιγκτον. Η Beyonce τραγούδησε στα σκαλιά του Καπιτωλίου τον εθνικό ύμνο, ενώ μετά την ορκωμοσία στον χορό όπου θα παραστούν 40.000 άτομα είναι προγραμματισμένο να εμφανισθούν, μεταξύ άλλων, η Αλίσια Κις και ο Τζέιμι Φοξ. 

(Η Beyonce τραγουδά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ)


(H Beyonce συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Zay – Z εισέρχεται στον χώρο της τελετής)


(Περίπου στις 19.30 – ώρα Ελλάδος, η Beyonce τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ)

Το θέμα

Το επίσημο θέμα της 57ης προεδρικής ορκωμοσίας είναι «Πίστη στο μέλλον της Αμερικής». Τιμά την 150ή επέτειο της τοποθέτησης του Αγάλματος της Ελευθερίας στην κορυφή του θόλου του Καπιτωλίου.

Επίκληση

Η Μίρλι Εβερς – Ουίλιαμς, χήρα δολοφονηθέντος στελέχους του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δεκαετίας του ‘60, έγινε η πρώτη γυναίκα και μάλιστα όχι ιερέας που την έκανε.

Ευλογία

Ο ιερέας Λουίς Λεόν, πάστορας της επισκοπικής Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Ποιητής

Ο 44χρονος Ρίτσαρντ Μπλάνκο έγινε ο νεότερος ποιητής, ο πρώτος ισπανόφωνος και ο πρώτος ομοφυλόφιλος που ανάγνωσε ποίημά του σε ορκωμοσία.

Επίσημο γεύμα

Μετά την ορκωμοσία ακολούθησε γεύμα μέσα στο Καπιτώλιο, όπου θα σερβιριστούν: αστακός στον ατμό, κρέας βίσωνα με πατάτες, μηλόπιτα με παγωτό, τυρί και μέλι.

Παρέλαση

Στις 14.00 το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) ξεκίνησε η παρέλαση από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και οκτώ αρμάτων που φτιάχτηκαν ειδικά για την περίσταση.


(Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα χαιρετούν τα πλήθη)


(O Mπάρακ και η Μισέλ Ομπάμα παρελαύνουν στη λεωφόρο της Πενσιλβάνια)

Επίσημοι χοροί

Φέτος θα πραγματοποιηθούν μόνο δύο επίσημοι χοροί εν αντιθέσει με το 2009 που είχαν διεξαχθεί 10, στο πλαίσιο των περικοπών.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης