Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Josef Boncini, σε δηλώσεις του αναφέρει πως η Μάλτα δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την Κύπρο. Ο κ. Boncini ανέφερε στο Reuters πως οι συγκρίσεις της χώρας του με την Κύπρο είναι παραπλανητικές, παρόλο που ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας είναι οκτώ φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας, όπως και αυτός της Μεγαλονήσου.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, περίπου το 600% του ΑΕΠ, βρίσκεται στα χέρια των διεθνών τραπεζών που βρίσκονται στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής σημειώνει πως τα στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών αντιστοιχούν μόλις κάτω από το 300% του ΑΕΠ, το οποίο, με βάση τα διεθνή κριτήρια, βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Παράλληλα ο Josef Boncini αμφισβήτησε τα σχόλια στο διεθνή τύπο για το αν η Μάλτα αλλά και το Λουξεμβούργο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια τραπεζική κρίση, όμοια με αυτή της Κύπρου.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες περιλαμβάνουν τις απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, ενώ οι τράπεζες της Μάλτας έχουν περιορισμένη έκθεση στα χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από χώρες που βρίσκονται σε μνημόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κοντός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης