Την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, την Τρίτη στη συζήτηση στην ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής, της 23ης Σεπτεμβρίου. Εκεί τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και την παροχή βοήθειας στην πρώτη γραμμή της ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες και τους οργανισμούς που ασχολούνται με το ζήτημα των προσφύγων της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υπενθύμισε ότι “εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη, γιατί ξέρουν ότι είναι η πιο ανοιχτή και ανεκτική κοινότητα απ ‘όλες. Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”. “Σήμερα, η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής, ανθρωπιστικής και ασφαλούς μεταναστευτικής πολιτικής”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με τη σειρά του δήλωσε ότι “δεν μπορούμε απλά να κοιτάμε. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εξετάζουμε τα θέματα που απασχολούν την περιφέρειά της Ευρώπης. Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να πορευτούν μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Πρέπει να ασχοληθούμε με την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους που έρχονται στις ακτές μας”. Επίσης, ευχαρίστησε το ΕΚ γιατί “έδωσε το πράσινο φως για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων” και εξήγησε ότι αυτή η απόφαση, έδειξε τον δρόμο στις κυβερνήσεις, “μπορείτε να φανταστείτε ότι το Συμβούλιο θα ακύρωνε μια απόφαση που λήφθηκε από το ΕΚ;”.

“Οι άνθρωποι αισθάνονται αβεβαιότητα, υπό το πρίσμα της κρίσης της μετανάστευσης και πρέπει να τους δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να βρούμε απαντήσεις. Δεν χρειαζόμαστε νέες ιδέες, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε αυτές που ήδη υπάρχουν, αυτό είναι που μας λείπει”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία).

Ενώ ο Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), από τους Σοσιαλιστές, είπε ότι “τα τείχη, ο εγωισμός και το μίσος, είναι όλα αρνητικά και δείχνουν ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Ας προχωρήσουμε μπροστά, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο την ψυχή, ακόμα και το μέλλον της Ευρώπης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ryszard Antoni Legutko (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), είπε ότι η Ε χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο στόχο στο προσφυγικό ζήτημα. “Ποιος είναι ο τελικός μας στόχος; Το Συμβούλιο, μίλησε για τα πολιτιστικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη, στις πολιτικές μετανάστευσης. Νομίζω ότι αυτό είναι λογικό. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τόσα πολλά ταμπού και τις αναστολές γύρω από το ζήτημα της μετανάστευσης, που δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ορθολογική συζήτηση”.

Ο Γκι Φερχόσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. “Εμείς επωμιζόμαστε τις συνέπειες, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Αμερικανοί. Δεν παίρνουμε καμία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ώρα. Στο εσωτερικό του Συμβουλίου, έχουμε μέχρι και τρεις διαφορετικές απόψεις. Πάρτε πρωτοβουλίες”.

Πρόκειται για υποκρισία: η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική των τελευταίων 15 ετών δεν έχει κάνει τίποτα για τον πόλεμο και την κρίση και το να δώσουμε κι άλλα χρήματα δεν θα αποφέρει τίποτα. Θα πρέπει να είμαστε λιγότερο υποκριτές” δήλωσε εκ μέρους Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο Ισπανός ευρωβουλευτής Pablo Iglesias.

Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο), τόνισε ότι “δεν πρέπει να μας δίνουν μαθήματα δημοκρατίας δικτάτορες και όσοι δεν δέχονται πρόσφυγες. (…) Η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 23,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι 160.000 πρόσφυγες, που το Συμβούλιο αποφάσισε να επανεγκατασταθούν, αποτελούν μόλις το 0,2% των προσφύγων ανά τον κόσμο. Νομίζω ότι η ΕΕ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα”, δήλωσε.

Για την ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας ο Ιταλός ευρωβουλευτής Fabio Massimo Castaldo χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τα κράτη μέλη της ΕΕ “ένδειξη εσωτερικής κρίσης που οδηγεί σε εσωτερικούς φραγμούς που απειλούν τη σταθερότητα και αλληλεγγύη όλων μας”

Για την ομάδα “Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας” ο Louis Aliot (Γαλλία) σημείωσε ότι “πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, η Ιταλία και η Ουγγαρία και να πάψει ο στιγματισμός του (Ούγγρου πρωθυπουργού) Β. Όρμπαν που κάνει ότι μπορεί”.

Από τα μη εγγεγραμμένα σε πολιτική ομάδα μέλη, ο κ. Κ. Παπαδάκης (Ελλάδα – ΚΚΕ) ζήτησε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα σημεία εισόδου, στις χώρες τελικού προορισμού τους με δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης