Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Συντηρητικός Σεμπαστιάν Πινιέρα, εξέφρασε την Τετάρτη την υποστήριξή του στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους «ελεύθερου, κυρίαρχου, ανεξάρτητου και αυτόνομου».

«Η Παλαιστίνη δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποστήριξη της Χιλής για να γίνει ένα κράτος ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και αυτόνομο. Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», τόνισε ο πρόεδρος της Χιλής μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κάνει περιοδεία στη Λατινική Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λατινοαμερικάνικη χώρα υποστήριξε το 2011 την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO, την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την παραχώρηση καθεστώτος κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Πινιέρα (2010-2014), όταν ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Χιλής που επισκέφθηκε τη Ραμάλα.

Εξάλλου, η Χιλή ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε διπλωματική αντιπροσωπεία στα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, το 1998. Αναγνωρίζει επίσημα από τον Ιανουάριο του 2011 το Παλαιστινιακό Κράτος.

Τη Δευτέρα, από το Καράκας της Βενεζουέλας, ο Αμπάς ζήτησε από τις λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις να μη μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που ετοιμάζονται να κάνουν οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με την πολιτική των προκατόχων του επί δεκαετίες.

Η αμφιλεγόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας προβλέπεται να γίνει τη 14η Μαΐου, για να συμπέσει με την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και μετά τη Γουατεμάλα, που ανακοίνωσε μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα ότι προχωράει επίσης στην ίδια κίνηση, και η Παραγουάη ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης