Η απονομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη, θυμίζει λίγο το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Επειδή έρχεται σε μια στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν βαθειά οικονομική κρίση και η βράβευση τονώνει την ΕΕ», που αυτοχαρακτηρίζεται ως «οικογένεια κρατών που εργάζονται μαζί για την ειρήνη αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των λαών της Ευρώπης.

Η βράβευση της ΕΕ, αποτελεί άλλη μια απόδειξη των ειρηνευτικών προσπαθειών των ευρωπαϊκών κρατών να ζήσουν αδελφωμένοι, μετά έναν αιώνα που συγκλόνισαν την ευρωπαϊκή ήπειρο δύο μεγάλοι πόλεμοι. Η νορβηγική επιτροπή αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι η Ε.Ε. και οι προκάτοχοί της συνέβαλαν για έξι συνεχόμενες δεκαετίες στην ανάπτυξη της ειρήνης και συμφιλίωσης, από το τέλος του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Είναι επίσης μια επιβράβευση του ονείρου των δύο Γάλλων νομοθετών, των Jean Monnet και Robert Schuman, των αρχιτεκτόνων των αρχών για το δρόμο της ανάπτυξης των οικονομικών δεσμών, ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, πολλά έχουν να γίνουν ακόμα, μια και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συναντά την αντίδραση των ευρωσκεπτικιστών. Ακόμα και η Νορβηγία που βράβευσε την Ευρώπη, δεν ανήκει στην ΕΕ. Ενώ η Βρετανία μία από τις θεωρητικά ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, παραμένει έξω από το ευρώ.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής συνασπισμού της αριστεράς διχασμένου στο ευρωπαϊκό ζήτημα, συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά απέκλεισε για μια ακόμα φορά την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Μπορούμε να συγχαίρουμε την ΕΕ, να αναγνωρίζουμε το ρόλο της ως ειρηνοποιού και να ξεχωρίζουμε αυτό από τη σχέση της Νορβηγίας με την ΕΕ» τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «μια ένταξη δεν είναι της παρούσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σκανδιναβική αυτή χώρα, πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, έχει ήδη απορρίψει δυο φορές, το 1972 και το 1994, την ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχεδόν οι τρείς Νορβηγοί στους τέσσερις είναι εχθρικοί στην ιδέα της ένταξης, μια συντριπτική πλειοψηφία που έχει θέσει το θέμα εκτός πολιτικής συζήτησης.

Αντίθετα, στους κόλπους της ευρωζώνης, η βράβευση προκάλεσε σχόλια ικανοποίησης. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθάρρυνση» για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη.

Και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρόκειται για «μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ» και «μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια ξεκάθαρη απόρριψη του εθνικισμού και της επιδίωξης μόνον εθνικών σκοπών».

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε σήμερα τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης χαρακτηρίζοντάς την ως «ανταμοιβή σε μια μοναδική ιστορική διαδικασία».

«Η ΕΕ είναι η πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή οντότητα στον κόσμο και είναι εκεί που σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές συρράξεις. Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι ήσαν στην πραγματικότητα ευρωπαϊκοί, παρόλο που ανεφλέγη όλος ο πλανήτης» υπογράμμισε ο Μοσκοβισί, που είχε διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Λιονέλ Ζοσπέν (1997-2002).

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, οι πρόοδοι αυτές επετεύχθησαν «αρχικά με τη γαλλο-γερμανική συμφιλίωση, η οποία είναι σήμερα μια πραγματικότητα και η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης». Στη συνέχεια επετράπησαν με «τις διαδοχικές διευρύνσεις που οδήγησαν στην επανένωση της Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, ένας από τους «αρχιτέκτονες» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαιρέτισε κι αυτός τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης 2012. «Είναι σωστό το ότι αναγνωρίζεται και τιμάται αυτή η τεράστια προσπάθεια που επιτεύχθηκε από τους ευρωπαίους και τους ηγέτες τους για την εδραίωση της ειρήνης στην ήπειρο, η οποία ιστορικά επλήγη από τον πόλεμο».

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 ως το 1981 Ζισκάρ ντ΄Εστέν, που είχε ηγηθεί του σχεδίου για το Σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ καθώς απορρίφθηκε με δημοψηφίσματα από τη Γαλλία και την Ολλανδία, δήλωσε: «Η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της ΕΕ συνιστά μια ιδιαίτερα ευχάριστη και σημαντική απόφαση. Τιμά τον ρόλο προώθησης της ειρήνης για την ευρωπαϊκή ομοψυχία, η οποία καλλιέργησε την ειρήνη για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για άλλες περιοχές του κόσμου».

«Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα ισχυρό ηθικό και πολιτικό μήνυμα που θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν» δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέγας ευρωπαϊστής Ζακ Ντελόρ. «Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που, εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη» προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «όλοι οι αρχηγοί των κρατών και των πληθυσμών θα θεωρήσουν το βραβείο ως ενθάρρυνση».

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες» πρόσθεσε. «Εγώ έχω πλέον αποτραβηχτεί, αλλά είχα προειδοποιήσει ότι αν δεν ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ τους, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν θα κρατήσει. Το βραβείο αυτό δείχνει ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο!» δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ.

Διαβάστε επίσης: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 12:13

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης