Οι εμπόλεμες συγκρούσεις εξακολουθούν να καταστρέφουν το νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και «καμένη» γη. Ωστόσο, η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται εν μέσω επιθέσεων, βομβαρδισμών, αποτρόπαιων θανάτων και μαζικών καταστροφών.

Βασική σανίδα σωτηρίας της διαρκώς παρακμάζουσας οικονομίας της χώρας αποτελούν οι υπόγειες σήραγγες της Γάζας, ωστόσο ταυτόχρονα είναι και μία παγίδα θανάτου για τους τολμηρούς που εργάζονται εκεί. Σήραγγες λαθρεμπορίου συνδέουν υπογείως τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και αποτελούν σίγουρο κέρδος για όσους το επιχειρούν και αψηφούν τους – συχνά θανατηφόρους – κινδύνους από ηλεκτροπληξία, εκρήξεις αερίου και ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που γκρεμίζουν τις στοές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σύνορα με το Ισραήλ «προστατεύουν» τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» αποτρέποντας τη διείσδυση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ. Η μέση οικογένεια της Γάζας έχει έξι άτομα, αλλά οι λίγες θέσεις εργασίας οδηγούν τους δυσαρεστημένους νεαρούς άνδρες σε εξτρεμιστικές ομάδες.

Η Πόλη της Γάζας από μακριά μοιάζει εγκαταλελειμμένη το σούρουπο και η κάποτε όμορφη παραλία με τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δείχνει πλέον στοιχειωμένη, αφού έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τους ανελέητους βομβαρδισμούς, τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό και την έλλειψη πόρων για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτηρίων.

Μέχρι τη στιγμή που διπλωματικές ενέργειες θα φέρουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα φανεί από τον καθαρό ουρανό και το αίμα που θα σταματήσει να κυλά, ο πόλεμος μαίνεται και τα θύματα δεν είναι μόνο στρατιώτες ή μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης