Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 ακόμα τραυματίστηκαν στην επίθεση στην οποία προέβη ένας βομβιστής-καμικάζι χθες στην πόλη Τζάαρ, στην επαρχία Αμπιάν, στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα ο κυβερνήτης της Αμπιάν.

“Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και είκοσι άλλοι τραυματίστηκαν” στην επίθεση του καμικάζι, ανέφερε ο κυβερνήτης Τζαμάλ αλ Άκαλ, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος του υπουργείου Άμυνας, βάσει “των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διεξάγεται έρευνα για να διακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων και η ταυτότητα του δράστη αυτής της “εγκληματικής και άνανδρης επίθεσης”, κατά τον κυβερνήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς.Άλλοι αξιωματούχοι και κάτοικοι που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έκαναν λόγο για 18 νεκρούς στην επίθεση, που σημειώθηκε ενώ γινόταν μια επιμνημόσυνη δέηση και είχε στόχο άνδρες μιας πολιτοφυλακής αποτελούμενης από μέλη φυλών που έδρασαν στο πλάι του στρατού εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών.
“Ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε μια τελετή πένθους, που τελέστηκε στην μνήμη ενός γονέα ενός επικεφαλής των λαϊκών επιτροπών (σ.σ. παραστρατιωτικών ομάδων που συνέδραμαν το στρατό) στην Τζάαρ, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Ο καμικάζι ανήκε στο δίκτυο της αλ Κάιντα, το οποίο, αφού εκδιώχθηκε από την Τζάαρ τον Ιούνιο, “προσπαθεί να εκδικηθεί τις λαϊκές επιτροπές”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της πόλης που βρισκόταν στο σημείο όπου έγινε η επίθεση.

Στα μέσα Ιουνίου, ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε τις πόλεις Τζάαρ και Ζιντζιμπάρ, στην επαρχία Αμπιάν, που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους μαχητές της παράταξης Άνσαρ αλ Σαρία (“Υποστηρικτές της Σαρίας”).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση, που θεωρείται προσκείμενη στο δίκτυο της αλ Κάιντα, είχε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη νότια Υεμένη πριν από περίπου ένα χρόνο, εκμεταλλευόμενη το χάος εν μέσω της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ όσο και τον διχασμό του στρατού.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης