Η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη απέρριψε την Τρίτη το αίτημα της υπεράσπισης να τεθούν στο αρχείο οι κατηγορίες εναντίον του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, φερόμενου ως «πληροφοριοδότη» του ιστότοπου WikiLeaks, η οποία υποστήριξε ότι η διαδικασία είχε υπερβεί την αρχή της «λογικής προθεσμίας».

Σε απόφαση που διαβάστηκε σε προδικαστική ακρόαση στη στρατιωτική βάση Φορτ Μιντ (Μέριλαντ), η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ ανακοίνωσε ότι «το αίτημα για απόσυρση των κατηγοριών δεν γίνεται δεκτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 25χρονος στρατιώτης, πρώην αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, πέρασε το Σάββατο το όριο των 1.000 ημερών υπό προσωρινή – τύποις – κράτηση, μετά τη σύλληψή του στις 28 Μαΐου του 2010.

Ο κώδικας της αμερικανικής στρατιωτικής δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι κατηγορίες πρέπει να απαγγελθούν εντός 120 ημερών, προβλέποντας παράλληλα ότι προθεσμίες μπορούν να χορηγηθούν για βάσιμους λόγους. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσημα σε βάρος του Μάνινγκ στις 23 Φεβρουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ντέιβιντ Κουμπς, ο στρατός, κινούμενος με «ρυθμούς χελώνας» παραβίασε τα δικαιώματα του πελάτη του να δικαστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, όμως, η δικαστής Ντενίζ Λιντ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση εργάστηκε με επιμέλεια» στην περίπτωση αυτή. Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει κυρίως επτά προθεσμίες των 30 ημερών για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιβαρυντικά στοιχεία πάνω από 380.000 σελίδες εγγράφων συχνά χαρακτηρισμένων – τον αναγκαίο χρόνο για να αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Η συστηματική αυτή προσέγγιση θα έπρεπε να ενθαρρυνθεί» είπε ακόμη η δικαστής, σύμφωνα με την οποία «κάθε μια από τις επτά προθεσμίες που ζητήθηκαν από την κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη».

Συνολικά, από τις 330 ημέρες που η υπεράσπιση θεωρούσε ως υπέρβαση του ορίου, ο δικαστής την δικαίωσε μόνο για τις έξι. Αν αφαιρεθούν οι προθεσμίες που χορηγήθηκαν, μεσολάβησαν μόνο 90 ημέρες από την έναρξη της κράτησης και της απαγγελίας των κατηγοριών, μακράν από το όριο των 120 ημερών που προβλέπονται για την διατύπωση των κατηγοριών, σημείωσε η δικαστής.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης