Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας απέρριψε τις κατηγορίες ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μοιραστεί απόρρητες πληροφορίες με Ρώσους αξιωματούχους θέτει σε κίνδυνο τις συμφωνίες που έχουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας H.R. McMaster δήλωσε ότι οι πληροφορίες ήταν “οι κατάλληλες”, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις αν ο πρόεδρος συζήτησε απόρρητες πληροφορίες με τους Ρώσους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο McMaster επισήμανε παράλληλα ότι ο Trump “δεν γνώριζε καν από πού προήλθαν οι πληροφορίες” καθώς “δεν είχε ενημερωθεί για την πηγή”, προσθέτοντας ότι “δεν ανησυχεί καθόλου” για το ενδεχόμενο να διακυβευθούν οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών που έχουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μεγαλύτερων αμερικανικών εφημερίδων, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov στο πλαίσιο της συνάντησης τους στο Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα. Στη συνάντηση ήταν και ο Ρώσος πρέσβης Sergei Kislyak.

Πρόκειται για πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για τις ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες είχαν θεωρηθεί τόσο ευαίσθητες που οι ΗΠΑ δεν τις είχαν κοινοποιήσει σε άλλους στενούς τους συμμάχους. Ο ίδιος ο Trump επιβεβαίωσε με ανάρτηση του στο twitter ότι μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι έχει αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της Washington Post, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν με την CIA και την NSA για να προειδοποιήσουν για την αποκάλυψη των πληροφοριών και τις πιθανές συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης