Ο Άχμαντ Τσάλαμπι, ο Ιρακινός πολιτικός ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να πειστούν οι ΗΠΑ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών από καρδιακή προσβολή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Τον θάνατό του επιβεβαίωσαν και δύο βουλευτές.

Ο Χαϊτάμ αλ-Τζαμπούρι, ο γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών του κοινοβουλίου, της οποίας προήδρευε ο Τσάλαμπι, δήλωσε ότι οικιακοί βοηθοί τον βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του, στο σπίτι του στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σιίτης Τσάλαμπι εθεωρείτο ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος συνέβαλε στο να πειστούν οι ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003 με πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι διέθετε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Μετά την πτώση του Σαντάμ, ο τέως ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Τσάλαμπι επέστρεψε από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ όπου είχε καταφύγει. Μάλιστα, κάποια στιγμή το όνομά του ακούστηκε μεταξύ των υποψηφίων για την πρωθυπουργία, αλλά τελικά δεν κατάφερε ποτέ να αναρριχηθεί στην κορυφή της ιρακινής πολιτικής πυραμίδας.

Οι όποιες πιθανότητες είχε να ηγηθεί του Ιράκ κατέρρευσαν άλλωστε και μετά τη ρήξη που επήλθε στις σχέσεις του με τους Αμερικανούς, τους πρώην συμμάχους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης